Sp.a stelt aan de gemeenteraad voor om in Dendermonde een fietsbib op te richten.

Lees mijn volledige tussenkomst op de gemeenteraad via deze link of de pdf onderaan.

Een fietsbibliotheek geeft gezinnen met jonge kinderen de kans om dagelijks gebruik te maken van de fiets tegen een lage kostprijs. Bij de fietsbibliotheek kunnen kinderfietsen voor kinderen tot 12 jaar geleend worden. Is de fiets te klein geworden? Dan breng je hem terug en krijg je een groter exemplaar mee.

Tom Bogman (sp.a): “Voor jonge gezinnen is dat een behoorlijke uitgave op het gezinsbudget. Voor sommige gezinnen kan die uitgave zelfs erg zwaar doorwegen. Voor kansengroepen biedt de fietsbibliotheek een extra kans om op hun gezinsbudget te besparen én hun mobiliteit te verhogen. Een fietsbibliotheek is dus financieel interessant, maar ook duurzaam, milieuvriendelijk en gezond.”

Voor een klein jaarlijks bedrag per jaar kunnen ouders een fiets ontlenen uit een kwaliteitsvolle stock. De fietsen worden bij elke wisselbeurt opnieuw nagekeken en indien nodig hersteld opdat ze opnieuw ingezet kunnen worden voor andere kinderen. Zo heeft je kind altijd toegang tot een kwaliteitsvolle kinderfiets op maat.

“Schepen Roggeman antwoordde positief op mijn vraag en bevestigde dat er gesprekken hierover met Beweging.net lopen. Bedoel is om in de lente van 2020 met het initiatief te starten. Hoewel de schepen voorlopig enkel denkt aan een fietsbib voor kansengroepen, pleit ik er voor om de fietsbib open te stellen voor alle Dendermondenaars”, reageert Bogman tevreden.

Bogman gaf alvast zelf het goede voorbeeld en schonk schepen Roggeman een eerste kinderfietsje voor de fietsbibliotheek.