Elk jaar in oktober organiseert Zuiddag de campagne Work for Change. Meer dan 17.000 Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar kruipen dan voor één dag in de kleren van beroepskrachten. In Overpelt is dat het 5de jaar van Wico campus Mater Dei. Hun loon gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. In 2016 gaan ze zo, binnen het jaarthema 'diversiteit en discriminatie', onder andere aan de slag voor de jongeren uit de favela van Jardim Gramacho, de grootste openluchtvuilnisbelt van Zuid-Amerika.

In Overpelt kunnen elk jaar een aantal jongeren bij de gemeente aan de slag via de medewerking van de werkgroep Think Global Act Local. Die organiseert binnenkort  trouwens een SDG-denkavond. SDG, dat zijn Sustainable Development Goals, oftewel een duurzaamheidsagenda met 17 concrete doelstellingen waarvoor de wereldleiders zich een jaar geleden voor engageerden. Afspraak – ook voor jongeren uiteraard – op 26 oktober om 19.00 uur in CC Palethe.
Patrick Van Baelen:  “Zuiddag werkt op een actieve en ervaringsgerichte manier. Jongeren doen iets. Ze worden aangezet tot een actief engagement voor de toekomst. Als gemeente zijn wij dit project dan ook zeer genegen. Want het zich engageren voor het Zuiden is heel kenmerkend voor Overpelt en de Overpeltenaren. Kijk maar naar  het succes van de jaarlijkse 11.11.11-actie, die er trouwens weer aankomt.”

Op de foto: schepen van ontwikkelingssamenwerking Patrick Van Baelen, samen met Emine, Anouk, Lara, Tibo en Arne, voor één dag in dienst bij de gemeente.