Op 4 oktober denken we aan levende wezens, die ons alledaagse leven kleuren op diverse manieren: als gezelschap, als volwaardig lid van het gezin, om mooi te wezen in een vijver, om ons vanuit hun kooi te doen dromen van verre oorden, maar ook als vlees op ons bord, als tweede huid voor de winter en zoveel meer.

Je kunt schamper doen over dierenrechten. Je kunt er de ogen voor sluiten. Je kunt ze niet belangrijk vinden. Ik ben het daar niet mee eens. Ik wil opkomen voor zij die dat zelf niet kunnen, omdat ze geen stem hebben, letterlijk en figuurlijk. Ik vind dat alle levende wezens op onze planeet recht hebben op een fatsoenlijk leven. En daar kunnen wij als mensen bewust voor kiezen.

Via de Herentalse gemeenteraad zette ik een zwerfkattenproject op poten. Een honderdtal katten werd intussen met de hulp van fantastische vrijwilligers gesteriliseerd. Op die manier pakken we het probleem zo diervriendelijk mogelijk aan. Zwerfkatten zijn op hun vrijheid gesteld. Wilde katten domesticeren, dat gaat niet. Een gezond dier opsluiten in een asiel, zodat het een dodelijke injectie krijgt, evenmin.

Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat we het probleem indijken. Een vruchtbare kat zorgt jaarlijks voor minstens twee nesten nakomelingen. Als je niets doet, wordt het probleem groter. En dat kunnen we ons niet veroorloven.

Voor 2012 is het budget nu al overschreden, terwijl er nog een schare katten wacht op een behandeling. We kunnen niet verder en dat is frustrerend. Frustrerend omdat er binnenkort opnieuw nestjes geboren worden van katten die we op hun beurt zullen moeten behandelen. Frustrerend omdat onze vrijwilligers niet verder kunnen. Frustrerend omdat het zo lang duurt…

Daarom vind ik dat de stad Herentals het budget voor het steriliseren van zwerfkatten moet verhogen. Als we nu meer middelen ter beschikking krijgen, kunnen we binnen een tweetal jaren dat budget terug verminderen. Alle katten die we nu behandelen, zorgen niet langer voor nakomelingen. En daardoor wordt het probleem kleiner. Als we niet ingrijpen, blijft het dweilen met de kraan open. We moeten ook dringend werk maken van een sensibiliseringscampagne voor katteneigenaars. Daar wil ik mijn steentje zeker toe bijdragen.