Vandaag, donderdag 27 juli 2017 is het ‘Dag van de Animator’.  Daarmee wil de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (groot)ouders van kinderen en (potentiële) animatoren doen stilstaan bij en informeren over het engagement van de jongeren op het speelplein. 

Helmut Jaspers, schepen van jeugd (sp.a): “In de maand juli kwamen er dagelijks gemiddeld 94 kinderen zich naar hartenlust uitleven en spelen op onze gemeentelijke speelpleinwerking.  Over gans de periode doen we beroep op 42 actieve monitoren die tijdens de vakantieperiode het beste van zichzelf geven om de kinderen telkens weer een aangename en boeiende dag te bezorgen.  Naast een hoofdcoördinator en twee coördinatoren zijn er op onze speelpleinwerking iedere dag ook minstens 11 monitoren aanwezig.  Zij verdienen dus zeer terecht een dikke pluim voor hun gedrevenheid en enthousiaste inzet”.

Op de 'Dag van de Animator' verwacht men geen grootste dingen of dure cadeau’s.  Een simpele tekening, ‘n schouderklopje en een oprechte “Dankjewel!”, dat is alles.   Zo simpel kan het zijn.

Essense speelpleinwerking is er voor elk kind!

De gemeente Essen organiseert sedert vele jaren tijdens de zomervakantie een speelpleinwerking.  Gedurende zes weken kunnen jongens en meisjes van 4 tot 15 jaar er tegen betaalbare prijzen terecht op het domein van het Erasmusatheneum in de Hofstraat. Deze locatie is centraal gelegen én dus gemakkelijk bereikbaar.  Ook te voet of met de fiets.

In tegenstelling tot vele andere gemeenten en speelpleinwerkingen, waar volgens de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) soms tot 10 euro per dag wordt gevraagd, is en blijft de Essense speelpleinwerking voor iedereen betaalbaar. De deelnameprijs voor een dag bedraagt in onze gemeente behouden op 5 euro voor een hele dag en 4 euro voor een halve dag. Dat is ook het gemiddelde in Vlaanderen.

Ook voor de uitstappen op vrijdag wordt de deelnameprijs bewust zeer democratisch gehouden om iedereen de kans te geven eraan deel te nemen.  

“Bovendien is er sedert enkele jaren ook een ‘sociaal tarief’.  Ouders met een ‘verhoogde tegemoetkoming’ betalen slechts 3 euro per dag.  In de prijs is telkens drinken en een vieruurtje voorzien.  Eénmaal per week is het ‘fruitdag’ en één maal per week wordt er ook fairtrade fruitsap geschonken.   Nieuw vanaf dit jaar is dat er ook voor de uitstappen een sociaal tarief is ingevoerd (6 euro i.p.v. 10 euro)”, vervolgt Jaspers.

 Inclusief speelplein

De Essense speelpleinwerking is er voor iedereen en is dus ook toegankelijk voor kinderen met een mentale of fysieke beperking. De voorbije jaren kon ook Essen hiervoor tot grote tevredenheid rekenen op de ondersteuning en coaching van het Antwerpse provinciebestuur.  Eind dit jaar wordt het beleidsdomein jeugd overgeheveld naar Vlaanderen en zal het dus niet langer een provinciale bevoegdheid zijn. 

Inga Verhaert, gedeputeerde voor jeugd (sp.a): “Ik hoop dat ook Vlaanderen in de toekomst de speelpleinwerkingen verder zal ondersteunen en dat de kennis die de provinciale jeugddienst opbouwde ten volle zal worden benut”.