[image]              Een eerlijke samenleving. Dat is waar sp.a voor gaat. Die geeft mensen zekerheid in de huidige crisis. En die heft de huidige maatschappelijke blokkeringen op. Gisteren gaf ik samen met Kathleen Van Brempt, Pascal Smet, John Crombez, Bruno Tobback, Peter Vanvelthoven en Freya Van den Bossche de aftrap van hun Visie ’09-ronde langs de Vlaamse provincies en Brussel. Daarin werken we een sterke visie op de economie uit. Onze ambitie is een eerlijke samenleving die zekerheid biedt aan mensen.

Gezien de huidige financiële crisis is dat een actuele nood, maar we willen ook de basis leggen voor de samenleving van de komende 30 jaar. Want onze samenleving staat ook voor een politieke, ecologische, economische en energie-crisis. We kunnen gerust spreken van een geblokkeerde samenleving. Er zijn dus belangrijke keuzes te maken. Wij kiezen resoluut voor een eerlijke samenleving:

Een keuze voor een samenleving die ijvert voor eerlijke verloning voor hard werk, zekere jobs en eerlijke prijzen. En geen keuze voor een race to the bottom van lonen en belastingen en landen die elkaar kapot concurreren.

Een keuze voor een samenleving die zekerheid biedt voor eerlijk verdiend spaargeld, een waardige oude dag garandeert en investeert in de economie van de toekomst. En geen keuze voor een samenleving gedicteerd door korte termijn winstbejag die de lasten doorschuift naar onze kinderen en kleinkinderen.

Een keuze voor een samenleving die samen de toekomst stuurt via een eerlijke overheid en investeert in de toekomst van haar kinderen. En geen keuze voor een samenleving waar ieders ontwikkeling afhangt van het geluk of ongeluk bij de start.

Vandaag startte de Visie ’09-ronde. De komende maanden toeren we verder. Volg de discussies op de Visie ’09-website en zorg dat je er bij bent op de gespreksavond in jouw buurt. De praktische info verschijnt op de Visie ’09-site.