De boomplantactie met de aanplanting van 5.000 bomen van Natuurpunt en Curieus het vorige weekend was hartverwarmend. Vele tientallen jonge gezinnen kwamen mee planten. Waarom dit geen structureel deel maken van het stadbeleid: een geboortebos waar elk jaar alle jonge gezinnen samenkomen om samen bomen te planten, zegt gemeenteraadslid Caroline Gennez.

Hoe kunnen we nieuwe pasgeboren Mechelaartjes beter vieren in Mechelen dan met een boom. sp.a Mechelen stelt voor om een geboortebos te lanceren in Mechelen. Daar kunnen de ouders in het jaar van de geboorte van hun kindje een geboorteboom planten. “Zo heet de stad om een hele warme en duurzame manier nieuwe kindjes welkom”, zeggen Caroline Gennez en Sofie Vereyken.

“Mechelen profileert zich als een kinderstad. Een stad voor jonge gezinnen. Een geboortebos is daar een heel mooi symbool van”, zegt Caroline Gennez. “Een boom staat symbool voor de groei en het leven dat het kind zal leiden. We hebben op onze boomplantactie met de opbrengst van de Empty shop van afgelopen weekend gezien hoeveel gezinnen met jonge kinderen samen een boom kwamen planten. Hartverwarmend! Ouders geven heel graag aan hun kinderen iets duurzaams door”, aldus Sofie Vereyken, trekker van de Empty shop Mechelen.

 In 2016 werden in Mechelen 1.117 Mechelaartjes geboren. 1.117 nieuwe bomen voor Mechelen. Op een monument bij het geboortebos kunnen de namen van de kindjes aangebracht worden. Ook ouders die een kindje verloren zijn kunnen een boom opdragen aan hun overleden kind.  

 “Met de aanplant van het geboortebos willen we blijven investeren in de kwaliteit van de leefomgeving en de jonge inwoners een gezonde en groene omgeving bieden. Zo geven we als stad niet alleen het signaal dat elke nieuwe Mechelaar welkom is, we maken onze stad ook groener en duurzaam”, besluit Caroline Gennez.

 *Op de foto’s zie je Caroline Gennez en Sofie Vereyken samen in actie op de gesmaakte boomplantactie.

Bekijk hier de foto's van de boomplantactie.