Sociale media als Facebook en Instagram brengen de wereld letterlijk tot aan onze vingertoppen. Die vriend die naar het buitenland verhuisde? Contact houden was nog nooit zo eenvoudig. Toch mogen we ook de waarde van échte ontmoetingen niet vergeten. Deze inspirerende initiatieven hebben als doel om de relatie met onze directe buren te versterken. 

Het gevelbankje

Vroeger gingen bij mooi weer mensen vaak aan hun voordeur zitten om een praatje te slaan met de buren. Om dat gebruik nieuw leven in te blazen, introduceerden enkele enthousiaste Gentenaren het gevelbankje: een eenvoudige constructie met twee stalen driehoeken en een lichte houten plaat dat je in een mum van tijd ombouwt tot een zitplaats voor meerdere mensen. Die gevelbankjes zijn vaak de katalysator van diverse buurtevenementen. Ook in West-Vlaanderen zijn ze in opgang: de stad Roeselare organiseerde al een groepsaankoop voor alle inwoners.  Dag van de Buren

Elk jaar, op de laatste vrijdag van mei, is het Dag van de Buren. Inwoners nemen dan het heft in handen, vaak met ondersteuning van de gemeente of het stadsbestuur, om een lekkere barbecue, een spannend kubb-tornooi of gewoon een gezellige babbel te organiseren met de buren. Naast het gevoel van samenhorigheid is het ook het ideale moment om samen na te denken over de toekomst van de buurt. Dan komen namelijk de beste ideeën naar boven om pleintjes in te richten, het leuker te maken voor de kinderen, of om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Buurt- en wijkwerkers

Ook het inzetten van buurt- en wijkwerkers kan de sociale cohesie versterken. Ze houden een vinger aan de pols over het reilen en zeilen van de buurt en haar inwoners. Veelal zijn ze ook de stuwende kracht om initiatieven op te starten en te ondersteunen. Op langere termijn zorgen ze voor continuïteit in de buurtwerking.


Wat kan jij doen?

sp.a wil elk initiatief stimuleren dat ervoor zorgt dat mensen samenkomen. Ook jij kan bijdragen: zeg vriendelijk goeiedag als je je buur tegenkomt op straat, overweeg een gevelbankje, of neem deel aan dat gezellige feest in jouw wijk. Heb je zelf een goed idee? Bij sp.a willen we in elke gemeente of stad ondersteuning bieden aan iedereen die zijn beste beentje voorzet voor zijn buurt.


sp.a wil elk initiatief stimuleren dat ervoor zorgt dat mensen samenkomen