“De Europese Unie is ontstaan vanuit het geloof in vrede en vooruitgang,” zegt Van Brempt. “Europa koos voor ‘Nooit meer oorlog’. Vandaag, exact 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, wordt onze samenleving opnieuw geconfronteerd met mensen op zoek naar hulp. Ook onze stad kent op dat vlak een unieke geschiedenis. In de eerste helft van de vorige eeuw vertrokken zo’n 126.800 Belgen via Antwerpen richting de Verenigde Staten. Ook zij waren op de vlucht voor oorlog, armoede en honger. Op zoek naar een veilige plek en hopend op een beter leven. Die vluchtelingen worden herdacht in het Red Star Line museum, en dat maakt deze locatie geschikt voor een stille solidariteitsactie.” 

“Ook het beeld Pliny’s Sorrow van Johan Creten roept betekenissen op die met de thematiek van de oorlogsvluchtelingen te maken heeft,” zegt OCMW-raadslid en initiatiefneemster van de stille solidariteitswake Tatjana Scheck. “Mensen kunnen er zoveel in herkennen, ‘van de moed van een individu dat zich opmaakt voor een lange reis, tot een kwetsbaar wezen dat bedroefd is om wat het achterlaat,’ zoals een recensent schreef. Het verband met de beelden van ouders, kinderen en jongeren die, op de vlucht voor oorlog, vervolging en terreur, vastzitten aan de grenzen van Europa, hopend op een veilige haven, is duidelijk.” 

Er werden witte rozen neergelegd en gedichten voorgedragen tijdens de actie. Antwerps acteur Gene Bervoets bracht een nog niet gepubliceerd gedicht van dichter Stefan Hertman, winaar van de AKO-literatuurprijs voor zijn boek Oorlog en terpentijd, en het  gedicht ‘er was eens het water’ van schrijver Peter Verhelst. Ook schrijfster Ingrid Vander Veken en dichter/performer Maud Vanhauwaert schreven speciaal voor de solidariteitsactie een gelegenheidsgedicht, dat ze overigens zelf voordroegen. Vanhauwaert ‘De zee wordt voor ons niet in twee gespleten’ van auteur/dichter en oud-journalist Bert Verhoye. We wouden een krachtig signaal geven dat de Antwerpenaar wel solidariteit wil tonen met oorlogsvluchtelingen. Niet met grote woorden maar in kleine daden”, zegt OCMW-raadslid voor sp.a Scheck. “Dat is bij deze gelukt.”