Een kwart van de Brusselse metrostations is sinds begin van dit jaar uitgerust met wifi. Reizigers van de MIVB kunnen nu gratis wifi gebruiken op de perrons en aan de toegangspoort van deze metrostations. Tegen eind september zullen alle metrostations beschikken over gratis wifi. Dit past in de investeringen van het Brussels gewest in het openbaar vervoer en smart city. 

Reizigers kunnen sinds 1 januari gratis wifi gebruiken in 15 van de 69 Brusselse metrostations. Concreet gaat het om Maalbeek, Troon, Naamsepoort, Louiza, Hallepoort, Zuidstation, Clemenceau, Delacroix, Madou, Kruidtuin, Rogier, Yzer, Ribaucourt, Simonis/Elisabeth en Weststation. De uitrol van de wifi in de andere Brusselse metrostations gaat verder. Tegen eind september van dit jaar zullen alle metrostations uitgerust zijn. 

De uitrol van de wifi past in de investeringen van het Brusselse gewest in het Brusselse openbaar vervoer. Een van de doelstellingen is om het openbaar vervoer aan te passen aan de nieuwe levensstijl van de reizigers.   

'Tussen 2015 en 2025 investeren we 5,2 miljard euro in de ontwikkeling van het openbaar vervoer. We kunnen het mobiel internet niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven. Op mijn vraag stelde de MIVB daarom als eerste openbaarvervoersmaatschappij in België haar real time gegevens open. Nu werken ze ook aan de verdere uitrol van gratis wifi in alle metrostations,' zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. ' Zo kan de MIVB een nog betere service leveren aan de duizenden mensen die elke dag in Brussel de metro nemen.' 

De ruim 70 bestaande hotspots op straten, pleinen en in openbare gebouwen heten voortaan allemaal wifi.brussels. Gebruikers van het oude Urbizone systeem kunnen met enkele klikken een nieuwe account aanmaken.

'Ik ben blij dat de MIVB ervoor kiest om wifi.brussels aan te bieden in de metrostations,' zegt Brussels staatssecretaris Brussels Staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets. 'Wifi.brussels is snel, eenvoudig en veilig. Brussel wil als Smart City koploper zijn in het aanbieden van gratis wifitoegang in de openbare ruimte. Daarbij geloof ik dat digitale inclusie een essentieel onderdeel is van een hedendaags gelijke kansenbeleid.'

'Wij stellen elke dag alles in het werk om nog meer reizigers te overtuigen van de relevantie van het openbaar vervoer om zich te verplaatsen in de stad. Dat gebeurt via nieuwe voertuigen, nieuwe lijnen, een versterkte dienstregeling,… Dat is uiteraard essentieel maar het is even belangrijk dat we ons aanpassen aan de noden en vragen van de reizigers om hen een “reiservaring” te geven die almaar aangenamer wordt. En dat doen we ook vandaag door de (pre)metrostations uit te rusten met wifi. Het is nog een stapje dichter bij moderner en aantrekkelijker openbaar vervoer,' zegt Brieuc de Meeûs tevreden, CEO van de MIVB.