Met de Empty shop in maart zamelden sp.a Mechelen/Curieus maar liefst 8.000 euro in voor bomen voor Mechelen. Een fantastisch succes. “Zondag 19 november gaan we samen met Natuurpunt 5.000 bomen planten in Mechelen-Noord”, zeggen een trotse Caroline Gennez en Sophie Bollen.

 Vandaag overhandigen we met heel veel trots 8.000 euro aan Natuurpunt, die met de opbrengst bomen zal aankopen. “We kozen om de opbrengst van de Empty shop te doneren aan nieuwe bomen”, aldus Sophie Bollen. “Voor sp.a Mechelen zijn bomen en groen in Mechelen heel belangrijk.  Bomen vangen en verwerken verontreinigende stoffen in de lucht. De luchtkwaliteit in Mechelen kan zeker langs de zijde van de E19 en de overvolle invalswegen meer dan een boost gebruiken. Ook als geluidsbuffer doen bomen het opperbest. Goed geplaatste bomen kunnen het geluid beperken met 5 tot 10dB.”

“Mechelen heeft een stevige inhaalbeweging te maken. Het huidige stadsbestuur beloofde om elke gekapte boom te compenseren met twee nieuwe bomen. In de praktijk komt het stadsbestuur haar belofte nauwelijks na, blijkt uit vragen van de sp.a-fractie in de gemeenteraad. Het aantal omgehakte bomen wordt niet systematisch geregistreerd. In een opgevraagd overzicht bleken heel wat gerooide bomen te zijn vergeten. Laat staan dat er een duidelijk plan van aanpak is om dubbel zoveel bomen te planten. Maar we blijven niet wachten tot het stadsbestuur zelf in actie schiet daarom trekken we ook zelf onze handschoenen en planten we bomen met de opbrengst van de Empty Shop.”

Wat was dat ook al weer, De Empty shop? Het principe: je doneert kleding. Een miskoop die je niet gedragen hebt, een kwalitatief stuk dat maar in je kast hangt, een stuk dat toch niet de juiste kleur bleek te zijn. Met die schenkingen wordt een winkel gevuld, de Emtpy shop. De kleding wordt verkocht aan een mooie prijs, de opbrengst gaat naar bomen voor Mechelen. De overschot van de winkel werd gedoneerd aan Oxfam, De Lage Drempel en de Kringwinkel.

En goed nieuws, in het voorjaar van 2018 lanceren we een tweede editie van de Empty shop. “De respons op de Empty shop was overdonderend warm, aldus Sophie Bollen. “Jong en oud kwamen kleding doneren. De winkel die drie dagen open was werd overspoeld door mensen op jacht naar mooie stuks. Dat dit zo een bedrag zou opleveren overtrof onze stoutste verwachtingen.”