De Floreal is voor menig Herentenaar een vaste waarde. Maar na jaren intensief gebruik werd het tijd voor grondige aanpassingswerken. Onder de sociale appartementen van Volkswoningbouw  kwam een fonkelnieuwe zaal en café. De zaal werd op zaterdag 29 april feestelijk geopend.

De Floreal is een zaal met een rijke geschiedenis. In 2014 werd er echter beslist om de Floreal in zijn huidige staat af te breken. De zaal was volledig afgeleefd en voldeed niet langer aan de veiligheidsnormen. In samenspraak met volkswoningbouw werd beslist om de site om te bouwen tot 17 sociale appartementen met daar onder een nieuwe zaal en café, zegt Guido Claes, die als voorzitter van Volkswoningbouw mee aan de basis lag van het nieuwe complex. Iedereen is het er over eens dat de nieuwe zaal een sterke verbetering is. "Het is een prachtige zaal geworden met veel lichtinval, vult Jo De Clercq aan. "We krijgen nu al veel vragen van bewoners en verenigingen om de zaal af te huren."  

Er was gisteren dan ook veel volk voor de officiële opening van de nieuwe zaal Floreal. Zowel nieuwe inwoners als mensen die de oude zaal goed gekend hebben kwamen langs om een kijkje te nemen en te genieten van Fiësta Floreal. "We hebben kosten noch moeite gespaard om een fijn programma in elkaar te boksen", vertelt Jan Creten, een van de bezielers van het initiatief. "Met onder andere circusinitiatie, een springkasteel, volksspelen en een kubbtornooi hebben we er een echt buurtfeest van gemaakt". Voor de mensen die vroeger in de oude zaal veel gefeest hebben, was er een portie nostalgie voorzien, met een fototentoonstelling van 100 jaar Floreal. "We kozen er ook bewust voor om samen te werken met lokale verenigingen en handelaars en duurzame drank en spijzen te serveren." zegt Luk Draye, schepen van Lokale Handel en Ontwikkelingssamenwerking. "Zo waren de wijn en fruitsap fairtrade en konden de mensen een lekkere hamburger van Hoeveslager Ten Halve eten."

Arlette Caes werkte als schepen van Openbare Werken jaren aan de vernieuwing van de stationswijk. De Floreal speelt daarin een belangrijke rol. "Met de nieuwe zaal en café krijgt deze levendige buurt een nieuw hart. We vinden het belangrijk dat de groei van de buurt gepaard gaat met nieuwe voorzieningen voor bewoners en Herentse verenigingen". Griet lissens, voorzitter Curieus Herent, bevestigt: "We zijn zeer blij dat we met Curieus opnieuw een 'thuis' hebben. Ik kan alvast verklappen dat we komende maanden tal van activiteiten op stapel hebben staan die de buurt verder levendig maken." 

Breng vanaf volgende week zeker ook een bezoekje aan 'Pand 17', het nieuwe café naast de Floreal! 

Voor een impressie, bekijk het fotoalbum van Fiësta Floreal.