Feit is inderdaad dat de bouwgrond de afgelopen jaren zeker niet goedkoper is geworden en omdat de normen qua duurzaamheid steeds strenger worden kost een huis bouwen al vlug een pak meer dan pakweg 10 jaar geleden. Omdat de aannemers die uw huis bouwen direct moeten betaald worden, kunnen we mijns inziens als overheid enkel ingrijpen op de kostprijs van de bouwgrond. Hieromtrent wil ik 2 voorstellen lanceren: 

- Bouwgrond aanbieden via een erfpachtovereenkomst:

Nu is het zo dat als je een stuk bouwgrond koopt, je dit bedrag in 1 keer moet betalen. O.a. de stad Genk heeft hiervoor een alternatief uitgewerkt namelijk het aanbieden van bouwgrond via een erfpachtovereenkomst. Om een voorbeeld te geven: Op een stuk bouwgrond ter waarde van 100.000 euro betaal je maandelijks 85 euro. De grond blijft wel eigendom van de stad, maar de erfpacht loopt over 99 jaar. Naast het voordeel dat je dit bedrag niet moet lenen bespaar je ook op de registratierechten.

- Bouwgrond aanbieden via een uitgestelde verkoop:

Een alternatief voor de erfpachtovereenkomst is de uitgestelde verkoop. Pas nadat uw huis is afbetaald, begin je je bouwgrond af te betalen. 

Ik besef heel goed dat je hiermee niet alle problemen oplost, maar het kan voor heel wat mensen een niet onbelangrijke stap in de goeie richting betekenen. Volgens deskundigen zijn beide systemen in Ieper zeker toepasbaar omdat zowel de stad Ieper als Ons Onderdak nog gronden hebben liggen waar we deze systemen op kunnen toepassen. Het zou natuurlijk een ander verhaal zijn moest je deze gronden nog moeten verwerven, want dan moet je de aankoopbedragen als stad of Ons Onderdak gaan voorschieten. 

Naast het aanbieden van een erfpachtovereenkomst of uitgestelde verkoop van bouwgronden moeten we ook durven nadenken over nieuwe vormen van “samenwonen” om het kopen van een “woonruimte” betaalbaar te houden. Het principe van cohousing is al bekend maar we zouden als stad het voortouw kunnen nemen om appartementen te bouwen waar alleenstaanden of gezinnen van alle leeftijden kunnen samenwonen met elk hun eigen en betaalbaar appartement, maar met uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen zoals bv. een logeerkamer, ontspanningsruimte, wasruimte, fietsenberging, tuin, enz. Iedereen blijft zijn individuele privacy behouden maar er is meer ruimte om “samen te wonen” waardoor we de kosten kunnen drukken. Ik heb begrepen dat Ons Onderdak van plan is om in samenwerking met De Lovie in Poperinge een dergelijk project uit te werken. Hopelijk kan dit in aanzet zijn om ook in Ieper hierover na te denken.