In plaats van de weg in te slaan van de toekomst en resoluut te kiezen voor hernieuwbare én goedkopere energiebronnen, krijgen onze kinderen nu een extra lading kernafval op hun bord: weg duurzaamheid, weg gezondheid, weg veiligheid. “De winnaars in dit verhaal zijn Electrabel én de kernlobby. De verliezers zijn andermaal de gezinnen”, zeggen John Crombez en Johan Vande Lanotte.

Crombez: “Electrabel ziet zich opnieuw verzekerd van enorme winsten tot 2025. Energiewaakhond CREG had de nucleaire rente nochtans begroot op 434 miljoen euro per jaar. En wat doet deze regering? Afkloppen op 300 miljoen euro. Dat is zomaar eventjes een cadeau van 134 miljoen euro op kap van de gezinnen.”

Bovendien had Suez, de Franse energiereus die baas is over Electrabel, bijna een jaar terug nog een openstaande rekening van mogelijk 400 miljoen euro aan belastingontwijking. “Dat dossier lag klaar op het einde van de vorige regering”, zegt Crombez. “Nu zijn we 10 maanden later en horen we daar niets meer van, ondanks herhaalde vragen daarover aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt.”

Vande Lanotte: “Opgeteld is dat dus een cadeau van 534 miljoen euro, terwijl gezinnen in dit land samen al 965 miljoen euro moeten ophoesten door verhoogde energiefacturen. En nu doet de regering De Wever-Michel daar nog een schepje bovenop door Doel 1 en 2 langer open te houden. Dit is andermaal een mooi staaltje van omgekeerde herverdeling. Dit lijkt wel een eindeloos feuilleton dat aan de gang is sinds donderdagochtend. Wat zal het morgen zijn?”

Tot slot nog dit: de vorige regering, mét sp.a, had de vereiste klik gemaakt met de beslissing om Doel 1 en Doel 2 te sluiten. Crombez en Vande Lanotte: “Onze ‘Energiewende’ moedigde – zoals nu in Duitsland gebeurt – investeerders aan om de switch te maken naar groene, hernieuwbare en goedkopere energie. Die evolutie is nu abrupt afgebroken. Deze regering katapulteert ons terug naar het verleden en daar betalen gezinnen de rekening voor: letterlijk en figuurlijk.”