Naar aanleiding van de scherpe protesten tegen de hervorming van het busaanbod van de Lijn heeft sp.a-Kamerlid David Geerts een gesprek gehad met de directie van de Lijn. Geerts’ conclusie is dat een oplossing verre van eenvoudig is en dat zowel de Lijn, de gemeente als de reizigers bijkomende inspanningen moeten doen. Wel begrijpt Geerts niet dat de impact van deze hervorming zo slecht is ingeschat door het schepencollege.

 

Met de nieuwe dienstregeling kunnen de mensen van Booischot, Pijpelheide, Heist-Goor en delen van Heist-op-den-Berg enkel ’s morgens in het centrum geraken. ’s Avonds zijn er dan enkele bussen die hen terug naar huis kunnen voeren. In de dag is er geen enkele bus.

Ook voor reizigers naar en van Lier en Mechelen is er een impact.

Sp.a-Kamerlid David Geerts: “Ik heb een eerste constructief gesprek gehad met de Lijn, maar een oplossing is verre van eenvoudig. Ik vind het populisme van NVA-Heist-op-den-Berg in dit dossier dan ook hemeltergend. Het is juist door de houding van de NVA in de Vlaamse regering dat de openbare diensten zo sterk in hun werking moeten snijden. Maar ook de wijze waarop het Schepencollege dit dossier onderschat heeft, kan niet.”

Concreet voor Heist-op-den-Berg wil Geerts meer reizigers aantrekken op de bestaande lijnen. Zo heeft de gemeente wel een impact in het bouwen van goede schuilhokjes en veilige fietsenstallingen. Hierdoor wordt de keten van duurzame mobiliteit versterkt. Het is beter ten gronde te werken dan snel bijkomende middelen uit te trekken en enkel maar buslijnen te voorzien. We moeten ervoor zorgen dat er ook volk op de bus zit.

“Voor de belbus is er nu een specifiek probleem dat men veel te moeilijk binnen kan in de centrale. Daarom moet de Lijn eerst dit probleem oplossen. Helaas kan dit nog enkele maanden duren. Dan dienen we het aanbod van de belbus te herschikken. In de plannen van de Lijn is Heist-op-den-Berg opgedeeld in drie delen met elk twee belbusjes. Beter zou zijn om dit te herschikken rekening houden met de gebieden waar in de daluren geen bussen zijn, “ aldus Geerts.

sp.a-Heist-op-den-Berg beseft dat het busdossier een moeilijk dossier is, maar is ervan overtuigd dat dit dossier een oplossing kan krijgen. Dit vereist niet alleen bijkomende financiële middelen vanuit de gemeente, maar vooral een geïntegreerde visie op mobiliteit en openbaar vervoer.