Ik vraag de federale regering, en premier Leterme in het bijzonder, geen uitspraken meer te doen die de onzekerheid in tijden van crisis verhogen. En ik herhaal ook mijn oproep om dringend maatregelen te treffen om het banklandschap te veranderen.

Vorige vrijdag stelde sp.a haar plan voor om van de financiële sector opnieuw een veilige en eerlijke sector te maken. Hiervoor moeten in eerste instantie banken weer banken worden. Ze moeten zich concentreren op het verzamelen van spaargelden en het verstrekken van leningen. Bovendien is een nieuwe regulator nodig die de belangen van de consument dient. De informatie over financiële producten moet veel duidelijker en strenger gereglementeerd worden.

Vandaag vernemen we dat Dexia in het derde kwartaal een groot verlies heeft geboekt, en dat ze een risicovolle portefeuille van producten afsplitst met staatswaarborg. Het afstoten van FSA is positief nieuws omdat Dexia hierdoor weer meer een bank wordt.

Caroline Gennez: “Ik ben tevreden dat Dexia zelf stelt dat ze haar risicoprofiel zal verlagen en bepaalde activiteiten niet meer zal doen in de toekomst. Dit staat in schril contrast met de beleidsbrief van de regering waarin staat dat er niets moet veranderen.”

Op een moment dat spaarders en beleggers zich elke dag opnieuw vragen stellen over wat ze moeten doen met hun spaargeld en of hun centen wel veilig zijn, vindt de premier van dit land het nodig om de onzekerheid bij diezelfde spaarders enkel te vergroten. Die antwoordde vorig weekend op de vraag ‘Wat als de verkoop van Fortis niet rechtsgeldig wordt verklaard? ‘ met een vette knipoog: ‘Dan trekt de overheid haar geld terug en is dat een meevaller voor de begroting’. Dit leidde tot een golf van paniek. Waalse Fortis-klanten haalden sinds begin deze week massaal geld van hun rekeningen.

Caroline Gennez : “Dat premier Leterme geen gevoel voor timing heeft, is geen nieuws. Maar dat hij in het heetst van de strijd, als spaarders en beleggers roepen om meer zekerheid voor hun spaargeld, het nodig vindt hierover grapjes te maken, is beschamend. Als bij een premier het cynisme in de plaats treedt van verantwoordelijkheidszin, moeten de spaarders ongerust beginnen worden.”

De vele vragen over de bankcrisis stapelen zich dag na dag op. De betrokken partijen houden de lippen stijf op elkaar. De gouverneur van de Nationale Bank en de Bankcommissie verstoppen zich achter hun zwijgplicht. Ondertussen wachten de spaarders nog steeds op eerlijke antwoorden op hun vele vragen.

De daden die wel zekerheid bieden, zoals het verhogen van de garantie voor de spaarders tot 100.000 euro, laten bijzonder lang op zich wachten. We hebben dat een eerste keer voorgesteld eind september, we zijn nu half november, en nu heeft de regering opnieuw beloofd het te zullen beslissen. “Wat meer daden, en wat minder verontrustende uitspraken, zou al een heel verschil maken”, besluit de sp.a-voorzitter.

Caroline Gennez : “Elke dag krijgt de regering Leterme er argumenten bij om nu eindelijk werk te maken van een parlementaire onderzoekscommissie. Maar de regeringspartijen zoeken zich suf naar argumenten om dit tegen te houden. Blijkbaar mogen een aantal feiten het daglicht niet zien. Nochtans kunnen we enkel lessen trekken voor de toekomst als de onderste steen naar boven gehaald wordt. ”