Hallo Kelly, nieuw als fractieleidster maar niet nieuw in de provincieraad?

Kelly: "Klopt. Ik werd in 2007 voor het eerst verkozen als provincieraadslid en volg dus al enkele jaren het provinciale beleid op de voet."

Dus je kent de werking goed. Hoe zie je de provincie evolueren?

Kelly: "Ik ben erg bezorgd over de toekomst van onze regio. Ik weet dat in andere regio’s het provinciegevoel door de aanwezigheid van grootsteden minder aanwezig is. Maar anders dan in die provincies beschikken wij niet over dergelijke grootsteden en de daarin gelegen grote instellingen. Door de sterke samenwerking waarin de provincie steeds het voortouw nam, hebben we in Limburg ons steeds sterker kunnen maken. Wij hebben voor veel Limburgers op het vlak van cultuur, welzijn, sport, ... heel wat kunnen betekenen. Vlaanderen heeft daar nu eenzijdig een streep door getrokken."

En wat gaat er nu gebeuren met al die provinciale diensten die afgeslankt dienen te worden?

Kelly: "Een terechte vraag. Wat gaat er gebeuren met het Gallo Romeins Museum? Met Z33? Met de provinciale bib? Met het Dommelhof? Ik vind het heel erg dat de betrokken medewerkers al zo lang in de kou blijven staan. Vlaanderen had hier al lang meer duidelijkheid moeten verschaffen. Minister Homans heeft zonder veel voorbereiding de aanval op de provincies ingezet en daar zijn zij nu het slachtoffer van. Het wordt dus hoog tijd dat Vlaanderen haar ei legt want de huidige onduidelijkheid is een rem op de bestuurskracht."

Maar tegen een efficiënt bestuur met minder bestuursniveaus daar kan toch niemand tegen zijn?

Kelly: "Uiteraard niet. Ik stel alleen vast dat onze provincie door haar geografische en demografische samenstelling heel erg te winnen had bij een provinciaal bestuur. Homans roept zelf op tot meer samenwerking tussen gemeenten. Het model Limburg werkte goed. De grote verliezers zijn immers de Limburgers zelf. Neem nu cultuur, we boeren er op cultureel vlak op achteruit want de Limburgse belastingscenten zullen vooral in de grote culturele instellingen in Brussel, Antwerpen en Gent terechtkomen."

Welke andere dossiers liggen je na aan het hart in de provincieraad?

Kelly: "Als Noord-Limburgse ken ik de problemen van de Noord-Zuid verbinding erg goed. Het Noorden van onze provincie wordt op mobiliteitsvlak stiefmoederlijk behandeld. Er rijdt één trein per uur, dus bij een kleine vertraging verlies je onnoemelijk veel tijd. En over de weg? Ik moet er geen tekeningetje bij maken. De files in Houthalen spreken boekdelen. Onze inwoners hebben recht op een goede mobiliteit. En op de bedrijven die we daar toekomstgericht willen aantrekken. Ook dat moet onze provincie voor jonge gezinnen aantrekkelijk houden."