Sociale welvaart was de slogan van onze campagne en die basisgedachte blijft ook de komende weken, maanden en jaren overeind. De fundamenten zijn gelegd, de zaadjes geplant. Het is nu onze taak om die sociale welvaart verder uit te bouwen. De komende vijf jaar staan ons heel wat uitdagingen te wachten, of dat nu in de regering is of in de oppositie.

De Franse econoom Thomas Pikkety geeft ons alvast stof tot nadenken. De dag van vandaag zitten we met een overdreven ongelijkheid in de samenleving die onze economie en ons algemeen welzijn niet dienen. Voor al wie inkomen uit arbeid verdient - tot nader order de meerderheid van de mensen - wordt de koek steeds kleiner. Een grotere concentratie van welvaart in een beperkt aantal handen leidt tot een democratisch deficit. Ons voorstel om een faire bijdrage te vragen aan diegenen die geld met geld verdienen is dus actueler dan ooit.

Daarom is het zo cruciaal dat we blijven ijveren voor een toekomst waarin we niemand achterlaten. Meer dan ooit tevoren ben ik ervan overtuigd dat sp.a dé motor kan vormen van een samenleving waarin we samen vooruitgaan, waarin iedereen mee aan bouwt, in deelt en de vruchten kan van plukken. Sociale welvaart is in geen geval een term die zich beperkt tot één campagne. Integendeel, het vormt het hart - of de kiem, zo u wil - van de roos die straks zal groeien. Samen met jullie wil ik die uitdaging aangaan, die inspanning blijven leveren. Dag in, dag uit. En de meeste vrouwelijke verkozenen hebben we al, dus kan het niet anders dat die roos uitgroeit tot een prachtige bloem.

Bruno Tobback