Er worden dagelijks gezinnen met kinderen op straat gezet, ook tijdens de winterperiode. “De cijfers zijn niet alleen alarmerend, een uithuiszetting tijdens de winter is bijzonder traumatisch, zeker als er kinderen bij betrokken zijn", reageert Michèle Hostekint. "Ik wil de minister daarom vragen of zij, in navolging van Frankrijk, Wallonië en Brussel, voorstander is van een winterstop voor uithuiszettingen in de sociale huur”, kaartte Michèle Hostekint (sp.a) in de Commissie Wonen aan.

De cijfers zijn schrijnend. Eén op de drie dak- of thuislozen blijkt minderjarig te zijn en 800 kinderen leven in Vlaanderen op straat. Deze cijfers maakte het Kinderrechtencommissariaat eerder bekend. Het aantal vorderingen tot uithuiszetting dat wordt aangemeld bij de OCMW’s schommelt de laatste jaren rond de 13.000. Op jaarbasis gaat het naar schatting om ongeveer 4.000 effectieve uithuiszettingen, en in de helft van de gevallen zouden er kinderen bij betrokken zijn. "Niet alleen bijzonder alarmerende cijfers, maar evenzeer een bijzonder traumatische ervaring voor de gezinnen en kinderen."

"Gas en elektriciteit afsluiten in de winter is not done, maar een gezin met kinderen op straat zetten wel?" 


"In Frankrijk bestaat er van 1 november tot 15 maart een winterstop voor uithuiszettingen. Ook in Brussel en Wallonië is er een gelijkaardige winterstop. Aangezien elke uithuiszetting er één te veel is, en dit hier over kinderen gaat, lijkt zo'n winterstop me een geschikt instrument om te vermijden dat er in de winter nog meer gezinnen op straat komen te staan. Gas en elektriciteit afsluiten in de winter is not done, maar een gezin met kinderen op straat zetten wel?"