Beverenaars zijn actieve mensen. Of het nu gaat om feestjes onder vrienden en familie, een fietstocht met het wijkcomité of deelname aan sport- of cultuur, #Beveren doet mee. Maar een actieve gemeente verdient ook actieve ondersteuning van het gemeentebestuur. En daar ontbreekt het wel eens aan. Daarom deden we de voorbije jaren verschillende tussenkomsten in de gemeenteraad om verenigingen en actieve Beverenaars te ondersteunen. 

CD&V en N-VA verminderden in het begin van de bestuursperiode de toelagen voor verenigingen met 10%.  Dat was voor Groen-sp.a onaanvaardbaar. Daarom stelden we voor om ook de vergoedingen voor gemeente- en ocmw-raadsleden te verminderen met 10%. Toen de meerderheid daar niet mee akkoord ging, hebben de raadsleden van Groen-sp.a beslist om ieder jaar 10% van hun zitpenningen af te staan aan sociale en groene organisaties in Beveren. Zo ondersteunden we met onze groenrode pluim ondermeer al de organisaties 'Tarara', De Keerkring', 'Natuurpunt WAL' en 'B-asiel'.

In 2016-2017 moesten vele verenigingen hun activiteiten verhuizen van Huis Lombaert naar Hof Ter Welle. Het gemeentebestuur liet steken vallen bij de communicatie over de overgang. Met ongeruste verenigingen tot gevolg. Gemeenteraadslid Issam Benali ventileerde het ongenoegen van de verenigingen naar het bestuur.

Met feestzaal Kadans verdween in 2017 één van de laatste zalen in Beveren waar privéfuiven, babyborrels, enz. georganiseerd konden worden. Maar ook Parochiehuis Sabot zal worden afgebroken en het zal even duren vooraleer er daar een nieuwe zaal in de plaats komt. Het bestuur nam ondanks aandringen van Groen-sp.a geen initiatief om mee te zoeken naar een oplossing. Het is in Beveren bijgevolg zeer moeilijk geworden om nog een plek te vinden voor feesten.

In vele gemeenten in Vlaanderen bestaat het systeem van de UiTPAS. Met deze kaart voor sport, cultuur en vrije tijd kun je punten en geschenken sparen. Verenigingen kunnen ze gebruiken als lidkaart en gegevens verzamelen. Kansarmen kunnen met dezelfde kaart kortingen krijgen. Op vraag van raadslid Issam Benali zal het gemeentebestuur de introductie van de kaart onderzoeken.

Dit was een greep uit onze tussenkomsten voor een warmer Beveren. Ook in de toekomst blijven we ons inzetten voor alle actieve Beverenaars!