Vanochtend hebben sp.a-voorzitter John Crombez, fractieleider in de Kamer Meryame Kitir en Peter Vanvelthoven het pad geëffend voor een nieuw en modern belastingsysteem dat eerlijk én efficiënt is,  eenvoudig én transparant. “Met JIJ MAAKT MORGEN, waarmee we anders aan politiek doen, gaan we ook met dit thema de boer op de volgende maanden. Om intern én extern draagvlak te creëren om ons belastingsysteem grondig te hervormen met alleenstaanden, gezinnen, zelfstandigen en KMO’s als winnaars.”

Met JIJ MAAKT MORGEN, waarmee we anders aan politiek doen, geven we aan dat we dat niet alleen doen. Ook om een modern belastingsysteem uit te tekenen, gaan we de boer op om ons door zoveel mogelijk mensen in Brussel en Vlaanderen te laten inspireren. Wat vinden zij? Wat moet er veranderen?  Wat op het eerste gezicht een moeilijk thema is, mogen we immers niet alleen overlaten aan specialisten en experten. Dit gaat over de kern van onze democratie en onze samenleving. Dat gesprek willen we dus voeren met iedereen die er een mening over heeft en die kwijt wil. In een open en toegankelijk gesprek, begrijpelijk voor iedereen.

“Van daaruit willen we intern het debat voeren. JIJ MAAKT MORGEN moet leiden tot interne voorstellen èn extern - over de partijgrenzen heen - draagvlak creëren om ons belastingsysteem grondig te hervormen”, zeggen John Crombez en Meryame Kitir.

Peter Vanvelthoven: “Vanuit onze waarden - vrijheid, gelijkheid, verbondenheid - houden we 4 doelstellingen voor ogen om ons belastingsysteem daadwerkelijk eerlijker, eenvoudiger en efficiënter te maken.”

“De aangifte voor alleenstaanden, gezinnen, werknemers en KMO’s kan eenvoudiger en transparanter.  De fiscus aangiften op voorhand invullen. Dat bespaart ons allemaal een hoop rompslomp en zorgt ervoor dat we de focus verleggen naar controles op valsspelers. Ook kunnen we de belastingen op werk drastisch verminderen door een hogere bijdrage van grote vermogens te vragen.”

Die vier doelstellingen zijn:

- inkomen uit vermogen en inkomen uit werk worden gelijk behandeld
- zo kunnen we de belastingen op werk verminderen met tien procent
- alleenstaanden, gezinnen, zelfstandigen en KMO’s krijgen een eenvoudige en vooraf ingevulde belastingbrief en worden verlost van controle
- zo kan fiscus controles richten op grote bedragen en grote spelers

Heb jij een suggestie, een voorstel om ons belastingsysteem eerlijker, eenvoudiger en efficiënter te maken? Laat het ons weten via JIJ MAAKT MORGEN. Klik hier.

Volledig dossier is te vinden in bijlage