De eerste contouren van het nieuwe Park Belle-Vue, één van de grootste parken in aanleg, worden stilaan zichtbaar. Het park komt achter het station, tussen de Martelarenlaan en de nieuwe Spoordijk, en strekt zich uit tussen de Kop van Kessel-Lo en de Tiensesteenweg. “Nu de riolerings- en wegenwerken van het eerste stuk afgerond zijn, kunnen de eerste bomen geplant worden”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets. 

Groen brengt leven in de stad. Bomen en planten zorgen voor een gezondere, koelere lucht en leefomgeving. Mensen houden van groen en water in de stad, het heeft een positief effect op je humeur. Groen zet bovendien aan tot meer beweging en het brengt mensen samen.

“Leuven is al een groene stad met enorm veel parken, verborgen groene plekjes en natuurgebieden. Maar daar blijft het niet bij: we voorzien nog meer groot en klein groen om zo van Leuven de groenste stad van Europa te maken. De voorbije twintig jaar is er dertig procent publiek groen bijgekomen. Op dat elan gaan we voort”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani. “Het voorbije jaar hebben we met het Treinpark op de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo, het Sluispark aan de Vaartkom en het Janseniuspark in de binnenstad drie mooie nieuwe parken aangelegd. Binnenkort komt daar dus nog het Park Belle-Vue bij.”

Nu de heraanleg van het eerste stuk van de Martelarenlaan tot fietsstraat zo goed als afgerond is, werden de eerste 42 bomen geplant, waaronder winterlindes, amberbomen, valse christusdoorns, honingbomen en platanen. “We vullen de bomen aan met meerstammige grote struiken, om een mooie gelaagdheid in het park te creëren”, zegt Robbeets.

Ook het eerste bastion, ter hoogte van de Pieter Nollekensstraat krijgt stilaan vorm. “Dat wordt een echte ontmoetingsplek, met zitbanken, een luifel en een toegankelijke verbinding naar de bushalte. De natuurlijke speeltuin is bijna klaar”, zegt Robbeets.

In de loop van komende weken volgt de rest van de beplanting en het gras. Daarna start de aannemer met de vervanging van de riolering en de aanleg van de fietsstraat in het volgende stuk. Ook de aanleg van het tweede bastion, ter hoogte van de Stijn Streuvelslaan begint dan. Daar komt een sportplein, waar de buurt kan basketten of volleyballen. Dan worden er ook nog beuken, roodbloemige paardenkastanjes, notenbomen, tulpenbomen en magnolia’s aangeplant. Die fase zal nog dit jaar klaar zijn. De laatste fase zal in het voorjaar van 2019 rond zijn.