Met meer dan 150 nationaliteiten is Leuven een ontzettend internationale stad. De universiteit, haar spin-off’s en grote bedrijven als AB Inbev en imec zijn aantrekkelijk voor buitenlandse werknemers, de zogenaamde expats. Omdat verhuizen naar een nieuw land en daar een nieuwe thuis opbouwen een grote uitdaging is voor internationals en hun gezin, organiseerde de stad Leuven in samenwerking met Leuven MindGate vorige zaterdag voor het eerst ‘Expatival’. Hier konden deze nieuwe inwoners informatie krijgen en de Leuvense gemeenschap ontmoeten.

Vorige zaterdag zakten zo'n 500 internationals af naar ‘Expatival 2017’. Het werd een gezellig netwerkmoment met veel informatie over o.a. onderwijs, vrije tijd en werkgelegenheid. Ondertussen amuseerden de kinderen zich tijdens allerlei workshops.

International House Leuven
Op het Expatival werd ook de werking van het ‘International House Leuven’ voorgesteld. Dit wordt dé plaats waar toekomstige internationale medewerkers van Leuvense bedrijven alle informatie zullen kunnen vinden die nodig is om te wonen en werken in Leuven. Tegen 2020 wordt het Comeniusgebouw aan de Tiensevest hiervoor gerestaureerd en opengesteld. Ook de International School Leuven verhuist naar het Comeniusgebouw. Net zoals de kantoren van Leuven MindGate, het samenwerkingsplatform om van Leuven de internationale kennisregio op vlak van technologie, gezondheid en creativiteit te maken. Het gebouw zal symbool staan voor de gastvrijheid van de stad ten opzichte van de internationale gemeenschap. De aanwezigen kregen ook een toelichting over de website van 'International House Leuven' (www.internationalhouseleuven.be). Deze zal de komende jaren verder uitgebouwd worden tot een centrale online bron waar Leuvense expats terecht kunnen met al hun vragen. 

“We willen dat iedereen zich thuis voelt in Leuven,” zegt schepen van economie Mohamed Ridouani. “Door de organisatie van dit event willen we helpen met het uitbouwen van een hechte en internationale gemeenschap. Dat die nood en interesse er is bleek duidelijk uit de mooie opkomst."