Vanaf vrijdag zakken mensen van heinde en verre af naar Heist om tijdens de traditionele braderij hun eerste zomersolden te komen doen. Omdat er veel bezoekers blijven plakken in de cafés hebben enkele cafébazen een taxidienst onder de arm genomen. Aan het Torengebouw zullen vanaf 22 uur permanent 3 of 4 taxi's staan. "Hiermee willen we testen of het zinvol is om tijdens andere feestweekends ook zo'n dienst in te schakelen", zeggen ze.

"Vorige jaren bleek dat mensen vrij vaak om een taxidienst vroegen aan de tappers in de cafés. We zaten dus al langer met dit idee, maar voor een taxibedrijf is het niet evident om drie nachten naelkaar hier taxi's te hebben staan. Met Freeway Taxihebben we een bedrijf gevonden dat er wel zijn tijd wil insteken", zegt cafébaas van

Den Hosp David Geerts. "Er zullen vanaf 22 uur permanent drie of vier taxi's beschikbaar zijn. De mensen kunnen dus veilig thuis geraken, en als je met enkele mensen samen een taxi neemt, kost het niet veel. Als cafébazen vinden we dit niet meer dan normaal. Wij zorgen voor het bier, dan moeten we er ook maar op toezien dat de mensen veilig thuis geraken."

Horeca 't Kruispunt zal op de braderij affiches omhoog hangen, zodat bezoekers weten dat ze gebruik kunnen maken van de taxidienst. De komende dagen gaan ze via alle mogelijke kanalen reclame maken. "Of het een succes zal zijn, is moeilijk te voorspellen", vindt Jan De Haes van 't Hoekske. "Met deze eerste keer willen we testen of het op termijn zinvol is om tijdens andere feestweekends ook een beroep te kunnen doen op een nachttaxidienst. In Lier is het meer ingeburgerd en staan de taxi's gewoon op de markt klaar. Een Heistenaar heeft niet de gewoonte om een taxi te nemen, maar dat komt misschien omdat ze er geen zien staan. De vraag is ook of men er de prijs voor wil betalen."

Ondersteunen

De 40-jarige braderij is de enige in de streek die pas om 4 uur 's nachts de stekker uittrekt. Vorig jaar paradeerden 50.000 bezoekers in een verkeersvrijeBergstraat langs de verschillende kleding-, eet- endrankstandjes. Carl De Bie, voorzitter

van organisator Bergstraatcomité, is tevreden dat vanaf dit jaar al deze mensen de mogelijkheid krijgen om veilig thuis te geraken. "Wij kunnen dit alleen maar ondersteunen, want drinken en rijden hoort niet samen. Alles dat positief kan bijdragen tot de braderij ontvangen wij met open armen", zegt De Bie. "Naast de taxidienst zijn er dit jaar geen nieuwigheden. Wij zijn van het principe: iets dat goed is, moet je niet veranderen."

Artikel verschenen in Het Laatste nieuws van 26/06/2013 ANTOON VERBEECK ■