Op woensdag 18 januari werd de Sociale Kruidenier Bierbeek feestelijk geopend door de gedeputeerden Marc Florquin en Monique Swinnen en Monda Wuytack, voorzitter OCMW Bierbeek. Daarna kon men kennismaken met deze buurtwinkel.

Naast een winkelpunt in Leuven opent De Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant cvba-so, met de steun van het OCMW Bierbeek, nu een nieuw winkelpunt in Lovenjoel.
 De opening van deze Sociale Kruidenier is bovendien een belangrijke mijlpaal in het project ‘Bierbeek kom uit je kot’.

 ‘Bierbeek kom uit je kot’ is een project van het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER. Het wil het sociaal isolement op het platteland doorbreken en verborgen armoede opsporen en verhelpen.

‘Bijzonder aan dit winkelpunt is dat we het concept nu ook op het platteland introduceren’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid en Europa. ‘Tot op vandaag werden de sociale kruideniers steeds in stedelijke omgeving opgestart’.

De Sociale Kruidenier wil het recht op gezonde, betaalbare en duurzame voeding garanderen voor iedereen, met bijzondere aandacht voor mensen uit kansengroepen.
 Dit doen ze door een netwerk van winkel- en afhaalpunten uit te bouwen, die steeds gekoppeld zijn aan een lokale sociale organisatie om zo ontmoeting, vrijwilligerswerk en vorming te kunnen organiseren.

‘Het is niet zo gemakkelijk gezond te eten met een beperkt budget. Sociale kruideniers maken dit mogelijk door te werken met voedseloverschotten. Door onze steun aan de verdere uitbouw van De Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant cvba-so bestrijden we dus ook de armoede’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen.

Vanaf 25 januari 2017 kan men het publiek er iedere woensdag tussen 10 en 16 uur komen winkelen.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden