De typische grijze, betonnen speelplaatsen omvormen tot een aangename speelplaats, met rustige hoekjes, avontuurlijke plekjes en vooral veel groen, die ook na schooltijd opleeft en open kan staan voor de buurt. Dat is het opzet van ‘Groenplaats’, een project van Stad Leuven dat financiële ondersteuning biedt aan scholen die hun speelplaats willen vergroenen. De eerste Leuvense scholen dienden ondertussen een aanvraag in, en starten binnenkort met het verfraaien van hun speelplaats.

Om alle Leuvense basis- en secundaire scholen de kans te geven hun speelplaats om te bouwen tot een groene en uitdagende plek, biedt stad Leuven financiële ondersteuning voor het ontwerp en de realisatie van de nieuwe speelplaats. “Via Groenplaats willen we de buitenruimte in en rond scholen avontuurlijker en groener maken, en waar mogelijk ook delen met de buurt. Een speelplaats kan ook na schooltijd een veilige en groene plek zijn voor kinderen om te spelen in de stad”, klinkt het bij schepen Mohamed Ridouani. Scholen die hun speelplaats openstellen buiten de schooluren, kunnen meer subsidies krijgen.

Drie nieuwe groenplaatsen

De eerste scholen dienden een aanvraag in. De Zonnewijzer in Wijgmaal krijgt 5.650 euro om samen met een landschapsarchitect een groene droomspeelplaats te ontwerpen, samen met de leerlingen en leerkrachten. De leerlingen zullen ook zelf de groene speelplaats onderhouden. Na de schooluren zal de buurt er welkom zijn.

Ook de Krullevaar’t is Wilsele krijgt een toelage (8.000 euro) om rond hun nieuwe school een aangename, groene en uitdagende buitenruimte te ontwerpen waar ieder kind zijn plekje vindt.  Leerkrachten, ouders en leerlingen werden al gepolst naar ideeën voor hun droomspeelplaats, waarmee een tuinarchitect aan de slag kan.

Basisschool Hertog Karel in Wilsele heeft al een ontwerp klaar om haar schoolterrein te vergroenen en krijgt 6.000 euro om een grote zandbak, een groene speelheuvel met een tunnel en een klimparcours te realiseren. Zo wil de school hun speelplaats avontuurlijker en groener maken. Na schooltijd kunnen de kinderen van de opvang, scouts en de buurt er terecht.

“We zijn heel blij dat de scholen graag hun speelplaatsen willen verbeteren en aangenamer maken. Een speelplaats waar je kan klauteren, springen, of gewoon even tot rust komen, zorgt ervoor dat kinderen zich goed voelen op school. Bovendien worden de speelplaatsen opengesteld voor de buurt, voor de speelpleinwerkingen of voor sportkampen. Zo kunnen we meer veilige, groene ravotplekken in de stad creëren”, besluiten de schepen.

Voor twee scholen loopt de aanvraag nog. De volgende indiendatum is 15 april 2018.