Peter Vanvelthoven treedt de experten bij die zeggen dat de effectentaks amper iets zal opleveren. Hij blijft zich er tegen verzetten.

In het zomerakkoord stond er vermeld dat dat de regering een aantal sociaal-economische hervormingen zou invoeren om de begroting in orde te krijgen. Omdat de regering het maar niet eens kon worden over een vermogensbelasting, besloot ze dan maar een effectentaks in te voeren. Dat betekent dat iedereen die een effectenrekening heeft - een rekening waarmee beleggers hun aandelen en obligaties beheren - met een waarde van meer dan 500.000 euro, daar een jaarlijkse taks van 0,15 procent zal op moeten betalen. Dat zou volgens de regering 254 miljoen per jaar moeten opbrengen. Maar volgens alle experten biedt die regeling te veel vluchtwegen, zodat ze amper iets zal opbrengen.

Peter Vanvelthoven sluit zich aan bij die redenering. "De effectentaks is ontworpen om te mislukken. Aangezien de regering alle waarschuwingen van het afgelopen halfjaar in wind slaat, kunnen we alleen besluiten dat dit een bewuste strategie is. En als het zover is, dan hebben N-VA en Open Vld hun debatfiches klaar: zie je wel dat je grote vermogens niet kan belasten. Dit is puur wanbeleid ten dienste van een politieke ideologie. Onbegrijpelijk dat CD&V dit zomaar laat passeren."

Door de bewuste gaten in de effectentaks zal die volgens Vanvelthoven "0,0 euro" opbrengen. "Telkens wanneer CD&V uitpakt met een maatregel die ze als fiscale rechtvaardigheid verkoopt, komt N-VA langs om die maatregel te slopen. Met de Kaaimantaks werd in 2015 uitgepakt en die zou jaarlijks 460 miljoen euro halen bij grote vermogens in belastingparadijzen, maar volgens CD&V zelf levert die daar nog geen tiende van op. De speculatietaks was de CD&V-trofee in 2016, maar werd al na een jaar afgeschaft. De meerwaardebelasting is er nooit gekomen. CD&V staat erbij en kijkt ernaar", besluit Vanvelthoven.