"Minister Van Overtveldt noemt de taks die hij zelf  mee goedkeurde (!) nu onlogisch en bevestigt wat fiscale experten en sp.a al eerder wisten: dat de taks zoals die beslist is door de regering de toets van het Grondwettelijk Hof niet zal doorstaan. De taks die fiscale rechtvaardigheid moest brengen en 254 mio moest opleveren (1/10de van het zomerakkoord) zal uitdraaien op een slag in het water, als de taks er al komt", zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven.

 Van Overtveldt is niet aan zijn proefstuk toe. Telkens CD&V uitpakt met een maatregel die ze als fiscale rechtvaardigheid verkopen, komt Van Overtveldt die slopen. 

Met de de Kaaimantaks werd in 2015 uitgepakt en die zou jaarlijks 460 mio halen bij grote vermogens in belastingparadijzen, maar volgens CD&V zelf levert die nog geen tiende op van de beloofde 460 mio. De speculatietaks was de trofee fiscale rechtvaardigheid van CD&V in 2016, maar werd al na een jaar afgeschaft. En nu saboteert Van Overtveldt de effectentaks nog voor die is ingediend in het Parlement. Als het op fiscale rechtvaardigheid en inkomsten voor de begroting aankomt, draait Van Overtveldt CD&V de ene na de andere loer en bij CD&V staan ze erbij en kijken ze ernaar. Intussen betaalt de eerlijke belastingbetaler en de begroting de prijs. 


sp.a pleit voor eerlijke belastingen, niet voor extra taksen.