Egels zijn interessante zoogdiertjes die dicht bij mensen wonen, in onze tuinen en parken. Toch zien we deze diertjes niet al te vaak. Het zijn avond- en nachtdieren die een wat verborgen leven leiden. Daardoor kennen veel mensen ze ook niet goed. De talrijke activiteiten rond de soort van het jaar willen daar verandering in brengen.

"Met het jaar van de egel willen we Gentenaars bijvoorbeeld aansporen om hun eigen tuin egelvriendelijker in te richten" legt Tom Balthazar uit. “Dat kan bijvoorbeeld door een egelhuisje te bouwen, door een composthoop aan te leggen en door de tuin pesticidenvrij te onderhouden.”

Waarnemingen kunnen doorgegeven worden op www.gent.waarnemingen.be. Jammer genoeg worden ook vaak dode of gewonde egels gespot. Egels zijn in Vlaanderen immers de belangrijkste verkeersslachtoffers onder de zoogdieren. Gewonde dieren kunnen steeds naar het Opvangcentrum voor Vogels en Dieren (VOC) in Merelbeke gebracht worden.

Dit jaar laten we ook een aantal keren egels vrij in onze parken, de Bourgoyen en de Gentbrugse meersen”, vertelt Tom Balthazar. “Dat is zeker wijs voor kinderen: ze kunnen de dieren van dichtbij bekijken en zelfs vastpakken. Medewerkers van het VOC geven dan ook een woordje uitleg over hun levenswijze.

Alle informatie en een agenda van de talrijke gratis en kindvriendelijke activiteiten (knutselworkshops, egelvrijlatingen, een animatiefilm in het bos, …) die georganiseerd worden in het kader van het jaar van de egel vindt u opwww.stad.gent – zoekterm ‘egel’. Voor leerkrachten van het kleuter- en lager onderwijs is een heel educatief pakket uitgewerkt, voor ouders en kinderen zijn er leuke tips.