“Groenselstroate is een tuinierproject voor mensen die geen tuin hebben en enkel beschikken over een koertje of balkon”, zegt Valentijn Despeghel van Curieus. “De meeste Ieperlingen die in de binnenstad wonen, beschikken enkel over een koertje of balkon. Hierdoor is er een grote vraag naar het huren van een volkstuin, maar hier stelt zich het probleem dat er een erg lange wachtlijst is. Normaliter komt er een nieuw volkstuincomplex in Sint-Jan, maar dat is voor de nabije toekomst. Om de Ieperlingen toch al goesting te geven om zelf groenten te kweken, willen we met Curieus Ieper het ambitieus project ‘Groenselstroate’ lanceren.”

Begeleiding

“Via het moestuinproject, dat loopt van 1 juni tot midden september, willen we mensen aanzetten om zelf groentjes te telen. We willen ook aantonen dat in principe iedereen dit kan. Via een theorie- en een praktijkles willen we de mensen leren hoe je van afvalmateriaal plantenbakken kan maken. Daarvoor hebben we de specialist ter zake Benoit Goddeeris uit Poelkapelle kunnen strikken. Na het knutselen van de plantenbakken zorgen we heel het groeiseizoen voor begeleiding en op 18 september besluiten we met een oogstfeest. Op dit feest kan iedere Ieperling zijn eigen geteelde groentjes meebrengen en via een kookworkshop door een bekende groentekok zelf een heerlijke maaltijd bereiden. De theorielessen staan open voor een 20-tal deelnemers. Naast deze workshop voorziet Curieus ook teelaarde, zaden en plantjes zodat de mensen direct aan de slag kunnen. Tijdens het groeiseizoen zal Benoit regelmatig handige tips geven hoe je je‘eigen kweek’ kan optimaliseren”, besluit Valentijn Despeghel.

Praktisch

Woensdag 1 juni: theorieles van 19 tot 21.30 uur in de Sébastien Vaubanzaal, Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart in de Poperingseweg 16 (volg de Curieus pijltjes). Zaterdag 4 juni: praktijkles van 9 tot 12 uur in het werkatelier, Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart, Poperingseweg 16. Zondag 18 september tijdens de autoloze zondag: oogstfeest van 11 tot 14 uur in het centrum van Ieper. Theorie- en praktijkles kosten samen 10 euro. Inschrijven is verplicht en kan via info@curieusieper.be of via Valentijn Despeghel (0477 64 06 59) of Evelyn Defour (0494 81 42 67). (dvdb)

Uit: Het Wekelijks Nieuws 27-05-2016