Volgens sp.a is het hoog tijd dat België haar bijdrage aan de uitzichtloze en saffraandure oorlog in Afghansitan, gefaseerd en in overleg met NAVO-partners, uitdooft. "Nu Osama Bin Laden uitgeschakeld is. Nu iedereen weet dat Al Qaeda niet meer in Afghanistan zit, heeft de NAVO een uitgelezen kans om diplomatieken politiek overleg de voorkeur te geven boven haar oorlog in Afghanistan," zegt sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

Volgens sp.a is het meer dan ooit hoog tijd om de oorlog in Afghanistan af te bouwen. "Aan die waanzinnig dure en uitzichtloze oorlog, die tienduizenden onschuldige burgers en bijna tweeduizend Westerse militairen al het leven heeft gekost, moet een einde komen.", zegt sp.a-buitenland woordvoerder Dirk Van der Maelen.

sp.a ziet meer heil in een dialoog tussen de twee Afghaanse kampen en buurlanden. De Vlaamse socialisten dringen bij de Belgische regering aan, in het nakende internationale overleg, de politieke en diplomatieke dialoog voorkeur te geven boven de oorlog. Deze voorkeur berust volgens Van der Maelen op vier redenen:

1)      De Afghaanse oorlog is gestart met als doel de uitschakeling van Osama Bin Laden en Al Qaeda. Vandaag kunnen zelfs de meest fervente voorstanders van de oorlog niet meer ontkennen dat Bin Laden en Al Qaeda Afghanistan verlaten hebben. De strijd tegen Al Qaeda dient zich dus ergens anders voort te zetten.

2)      President Obama heeft nu voldoende politiek kapitaal om, desnoods tegen de Republikeinen in, een politiek en diplomatiek overleg voor een versnelde terugtrekking van de VS uit Afghanistan op te starten.

3)      Pakistan zit in het defensief en kan zich nauwelijks nog veroorloven de Pakistaanse Taliban heimelijk de hand boven het hoofd te houden.

4)      De Arabische Lente is voor het Westen, Europa en België vele keren belangrijker dan de voortzetting van een uitzichtloze en saffraandure oorlog. De oorlog beëindigen verhoogte onze geloofwaardigheid in de Arabische wereld. Bovendien bieden we zo extra steun aan de democratische krachten, die wegens jarenlange onderdrukking al te vaak nog kracht ontbreken om het momentum van de broodnodige democratiseringsprocessen gaande te houden.

Van der Maelen besluit: "Zoals in het verleden meermaals bepleit, stel ik voor om, gefaseerd en in overleg met onze NAVO-partners in Afghanistan, de Belgische deelname aan de oorlog daar te laten uitdoven. Eerst trekken we onze F16-straaljagers terug uit Kandahar, dan nemen we afscheid van Kunduz in Noord-Afghanistan om uiterlijk eind 2014 onze laatste militairen uit de luchthaven van Kaboel weg te halen."