Persbericht van Yamila Idrissi, 27/05/2013. 

Foto ©Kaaitheater

Opgepikt op Brussel Nieuws en TV Brussel. 

Yamila Idrissi juicht de beslissing van het Brusselse Gewest om een museum voor moderne en hedendaagse kunst in de Kanaalzone te vestigen toe. “Kiezen voor de Ninoofsepoort als museumlocatie is geloven in de dynamiek en creativiteit van Brussel. De komst van een museum zou een ongelofelijke boost geven aan de Kanaalzone, een wijk die nu al volop in verandering is”, aldus Idrissi. 

“Ik pleit al twee jaren actief voor de komst van een museum voor moderne en hedendaagse kunst in Brussel en ben dan ook enorm verheugd met de beslissing van het Brusselse Gewest. Het is hoopgevend dat er een groter draagvlak rond ontstaat bij Brusselse politici. Nu is het een kwestie van snel concrete stappen te zetten en een timing vast te leggen voor de oprichting van het museum aan het kanaal in Brussel. Het mag niet bij loze beloftes blijven”, stelt de Brusselse politica.

Naast het artistiek project is het nieuwe museum voor Brussel ook bovenal een stadsproject. Het biedt een unieke kans om achtergestelde buurten een boost te geven. Idrissi is bijzonder verheugd dat hiermee de hefboomfunctie van de komst van een museum wordt erkend. "Uiteraard is het ombuigen van een stadskanker tot een vibrerende plek niet alleen het resultaat van de komst van het museum. We zien echter wel dat de bouw van een museum tal van andere processen opstart en kan fungeren als katalysator en hefboom voor een wijk, en een stad. Weinig projecten kennen dergelijke impact. Het fungeert als trekker die een hele wijk kan mee zuigen in haar ambitie", aldus Idrissi.

Ten slotte is er volgens Idrissi in Brussel hoge nood aan een landmark op maat van de stad. Als het gaat om nieuwe spraakmakende hedendaagse architectuur loopt Brussel serieus achter. Onze befaamde architecten halen meer eer uit opdrachten in het buitenland dan dat ze in Brussel aan de bak komen. De bouw van een nieuw museum is een uitgelezen kans om bij te benen en te investeren in een spraakmakend gebouw. Dit gebouw moet vertrekken vanuit de kracht van Brussel en symbool staan voor wat Brussel vandaag betekent en morgen wil zijn.

Volgende dinsdag 4 juni zit Yamila Idrissi in het panel van Café Kanal rond de toekomst van de Ninoofsepoort.