Ongeveer 100 Leuvense horecazaken die na 2 uur 's nachts nog muziek willen spelen, zullen vanaf begin volgend jaar een decibelmeter moeten installeren. De stad heeft daarvoor een samenaankoop georganiseerd en eindelijk een compromis bereikt met de horeca. "De bedoeling is om de rotte appels uit het uitgaanscircuit te halen", aldus schepen Ridouani (sp.a) en Evert Thys van de vzw Oude Markt.

Al sinds de zomer van vorig jaar is er in het Leuvense horecaleven heel wat discussie over de wet Schauvliege die enkele strenge regels oplegt omtrent het spelen van elektronisch versterkte muziek. Toen schepen voor Leefmilieu Mohamed Ridouani (sp.a) de normen ook in Leuven introduceerde, werd er aanvankelijk heel wat kritiek geuit en vreesde men dat Leuven 'een seniorenstad' ging worden. Maar na maanden overleg tussen het stadsbestuur en de horecawereld is er nu toch een compromis uit de lucht gevallen en zijn beide partijen akkoord om vanaf 1 januari in ongeveer 100 zaken een decibelmeter te installeren. Het meettoestel is niet voor iedereen verplicht, maar wel voor die cafés die onder de tweede categorie vallen.

Tussen 85 en 95 decibel

"Wie na 2 uur 's nachts geen muziek meer speelt, zal geen decibelmeter moeten aanschaffen, maar wie na dat uur wel nog beats wil draaien, zal wel een toestel moeten installeren", aldus Ridouani. "De bedoeling is dat men binnen een aanvaardbaar geluidsniveau blijft en dat is tussen 85 en 95 decibel. Om dat toestel aan te schaffen, zijn we overgegaan tot een groepsaankoop waardoor de geluidsmeter slechts 850 euro kost. Wij zorgen bovendien voor de installatie, de opleiding en het onderhoud. Het toestel zelf zal trouwens niet alleen de geluidswaarde registreren, maar stuurt die gegevens ook door naar de politie. Zien we dat een bepaalde zaak regelmatig die norm overschrijdt of er klachten binnenkomen, zullen we met hen eerst overleg plegen. Gebeurt het nadien nog steeds, mogen ze zich aan een GAS-boete of pv verwachten en in extreme omstandigheden zullen we zelfs hun muziekvergunning intrekken. Wie hardleers is, zal het dus voelen."

Gehoorschade jongeren

Schepen Ridouani beklemtoont wel dat het niet de bedoeling is om iedereen continu in het oog te houden en een klopjacht te organiseren. "Maar nu hebben we bij klachten wel het bewijs wanneer de cafés over de schreef zijn gegaan. Bovendien willen we met deze installatie ook een belangrijk maatschappelijk probleem vermijden, namelijk de gehoorschade bij jongeren. Eén op de vier heeft nu last van oorsuizen en bij dj's is dat zelfs zeven op tien. Als je weet dat de kans op schade toeneemt vanaf 90 decibel, is dergelijke geluidsmeter zeker geen overbodige luxe. Het is zoals bij het rookverbod: vroeger dacht niemand aan de gevolgen van roken in openbare plaatsen, maar nu vinden we dat verbod de normaalste zaak van de wereld. Bij gehoorschade is dat net hetzelfde en daarom zullen we samen met de horeca vanaf begin volgend jaar ook verschillende sensibiliseringscampagnes opstarten. Ook de KU Leuven werkt hier aan mee en zal onze gegevens gebruiken om onderzoek te doen naar gehoorschade."

Voor iedereen leefbaar

Evert Thys van de vzw Oude Markt is tevreden met het compromis waardoor ze hun klacht bij de Raad van State tegen de stad laten vallen. "We zijn zeer te spreken over de afspraken met de stad, vooral omdat we het toestel relatief goedkoop kunnen aankopen. Zeker als je weet dat we aanvankelijk eerst verplicht waren om een akoestisch onderzoek te laten uitvoeren en dat kost al gauw tussen de 3.000 en 7.000 euro. Bovendien kunnen cafébazen enkele keren per jaar een uitzondering aanvragen om even iets luider te spelen wanneer er bijvoorbeeld een live optreden plaatsvindt. Op deze manier houden we de stad voor iedereen leefbaar en kunnen we eindelijk die paar rotte appels eruit halen."

KENNY HENNENS

 

© 2014 De Persgroep Publishing (Het Laatste Nieuws)