Recent besloot De Lijn in samenspraak met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Stad Leuven om een bushalte in te richten op de ring rond Leuven, ter hoogte van de brug van de Wijnpersstraat onder de ring. De omwonenden zijn alvast tevreden met die plannen. Ze zijn immers al jaren vragende partij voor een bushalte in de omgeving.

Enkele jaren geleden verhuisde De Wingerd (Woonzorgnet Dijleland & LDC Wijnveld) naar de ‘s Hertogenlaan in een hele nieuwe vestiging. De provinciale school De Wijnpers kent een stijgend aantal bezoekers, want huisvest sinds de opening van hun nieuwe gebouwen ook een gedeelte van CVO Volt. Ook voor buurtbewoners van de omgeving van wijk Ten Wijngaard, ‘s Hertogenlaan, Oude Rondelaan en Mechelsevest was het telkens de steile helling trotseren om aan een bushalte te geraken. Daar brengt deze nieuwe bushalte verandering in.

Die steile helling kan best wel tellen. De Grote Prijs Poeske Scherens neemt ze met opzet op in het parcours omdat ze een gemiddeld stijgingspercentage van 5% (met een maximum van 12%) heeft. De andere toegangswegen zoals de Donkerstraat, Noormannenstraat of Mechelsevest zijn bijna even uitdagend. 

Oud-gemeenteraadslid en buurtbewoner Francine Dewals: “Met die nieuwe bushalte kan ik de bus nemen naar het station en aansluitend naar het centrum van ‘t stad. Terwijl ik nu op mijn 68ste nog sukkel om die steile berg op te klimmen, zelfs met mijn scootmobiel is dat een behoorlijke opgave.”

Wanneer de nieuwe bushalte gaat kunnen in gebruik genomen worden, is nog niet duidelijk. Volgens schepen van openbare werken Dirk Robbeets (sp.a) en fractieleider Mich De Winter (sp.a) zijn er uitvoeringswerken gepland na het bouwverlof van 2018.