Na meer dan twintig jaar wachten, krijgen de bewoners van de wijk Keizershoek in Stasegem een geluidsberm die de geluidsoverlast van de E17 moet beperken. In het najaar volgt de aanbesteding en volgens opdrachtgever AWV zal de realisatie snel volgen.

“De geluidsberm zal heel veel verschil maken voor ons. Eindelijk gaan we met het raam open kunnen slapen of gewoon ongestoord op ons terras kunnen zitten. Iets wat we al meer dan twintig jaar niet kunnen”, zegt Filip Kets, ex-schepen en bewoner van Keizershoek in Stasegem. Een wijk met zo'n tweehonderd woningen.

Jarenlang ijverde Kets samen met het stadsbestuur voor een geluidsberm bij de Vlaamse overheid. Toen er uiteindelijk werd ingestemd, brak een juridische strijd los, waardoor het project op de lange baan werd geschoven. In 2011 stond een aannemer namelijk klaar om de werken uit te voeren. Maar die werken moesten worden stilgelegd omdat opdrachtgever Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) niet over de juiste vergunning beschikte. Een concurrerende aannemer diende klacht in omdat er geen aanbesteding was uitgeschreven voor de opdracht. Pas twee jaar later kreeg AWV de goedkeuring om voor het project een aanbesteding uit te schrijven. En vorig jaar kregen de bewoners van de wijk opnieuw te horen dat de geluidsberm er zou komen. Maar omdat er een nieuwe stabiliteitsstudie moest uitgevoerd worden, was het opnieuw wachten.

Nu heeft minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) op vraag van volksvertegenwoordigers Bert Maertens (N-VA) en Tine Soens (SP.A) bevestigd dat de realisatie niet meer lang zal duren. In het najaar volgt de aanbesteding en de realisatie zal voor kort daarna zijn. “Een precieze termijn hebben we nog niet, maar na de aanbesteding kan het vlot gaan. Vermoedelijk zal het voor eind dit jaar of begin volgend jaar zijn”, zegt Eveline Vandecaetsbeek, woordvoerster van AWV.

“Ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat de geluidsberm er zou komen. Maar het is niet evident om in zo'n situatie geduld te hebben. Er zijn buren die er zelfs aan dachten om te verhuizen”, zegt Kets. “Het werd de voorbije twintig jaar dan ook steeds erger. Toen op de snelweg een derde vak werd aangelegd, was het hek van de dam. Het lawaai kan soms oplopen tot 90 decibel. Gelukkig wordt ons geduld nu beloond. De geluidsmuur zal enorm bijdragen aan de levenskwaliteit van deze wijk.”

Net als de bewoners is burgemeester Alain Top (SP.A) opgelucht. “Het is een zeer jammerlijke zaak dat het allemaal zo lang heeft moeten duren. Die mensen kregen jaren geleden al de belofte en hebben veel te lang moeten wachten”, aldus Top.

Aan de noordelijke kant werd enkele jaren geleden al een geluidsberm gerealiseerd.

Evelien Vantomme, verscheen eerder bij Het Nieuwsblad.