Volgende maand, op 15 oktober, opent het Huis van de Bruggeling zijn deuren. Een kennismaking met de dienstverlening op het nieuwe adres. 

In dit open huis zijn er verschillende soorten balies: een onthaalbalie, een snelloket en themabalies. Het campagnefilmpje licht de vernieuwde werking duidelijk toe. Klik op onderstaand beeld om het filmpje te bekijken.

Campagnefilmpje Huis van de Bruggeling

Look & Feel: dienstverlening anno 2016

Het Huis van de Bruggeling is opgevat als een open huis. Er worden zo weinig mogelijk muren en tussenschotten gebruikt. Het gebouw heeft duidelijke bewegwijzering en een logisch parcours. Ook minder mobiele bezoekers hebben vlot toegang. Er zijn een aantal extra’s voorzien die het bezoek extra aangenaam maken. Er is een speelhoekje voor de kinderen, een koffiehoek, een babyhoek met borstvoedingsruimte, … Wie een pasfoto nodig heeft voor een bepaald document kan gebruik maken van de pasfotocabine.

Hoe werkt het Huis van de Bruggeling?

Om de Bruggeling zo vlot mogelijk te helpen, zijn er verschillende soorten balies: een onthaalbalie, een snelloket, themabalies en spreekkamers.
Onthaalbalie: De medewerkers van de onthaalbalie maken de burger wegwijs, helpen met algemene en eenvoudige informatievragen, maken een afspraak en/of verwijzen door naar een van de themabalies of spreekruimtes. Snelloket: Het snelloket dient voor het afhalen van eenvoudige producten: een rijbewijs, reispas, uittreksel van het strafregister, vuilniszakken… Een bezoek aan dit loket neemt maar enkele minuten in beslag. Themabalies: Deze balies bieden de mogelijkheid om meer tijd te maken voor vragen rond een specifiek onderwerp, zoals bijvoorbeeld een kap-of bouwvergunning, het huren van een feestzaal of sportmateriaal, de mantelzorgpremie, … Om de dossiers grondig te kunnen bespreken, werken deze themabalies op afspraak.

De vijf themabalies zijn:

1. leven & mobiliteit
2. wonen & omgeving
3. werk & ondernemen
4. vrije tijd & organiseren
5. welzijn & zorg

Sommige zaken worden beter in alle rust overlopen. Hiervoor zijn er verschillende comfortabele spreekkamers. De spreekkamers zijn afgesloten en bieden daarom de nodige privacy en stilte. Daarnaast zijn er ook nog de praathoeken. Hier kan de Bruggeling terecht voor een ongedwongen 'babbel'.

Voor een uitgebreider dossier: hoe een afspraak maken?

Een afspraak maken kan vanaf begin oktober op vier manieren:
1. Via de website, via de startpagina van www.brugge.be
2. Via telefoon: 050 44 8000
3. Via mail: info@brugge.be
4. Via de onthaalbalie en de ticketzuilen in het Huis van de Bruggeling
Bij aankomst in het Huis van de Bruggeling kan men zich voor de afspraak aanmelden aan de onthaalbalie of via de ticketzuilen.

Eén adres, één website, één telefoonnummer en één e-mailadres.
Het Huis van de Bruggeling bevindt zich aan de Frank Van Ackerpromenade 2 (stationsplein). Vanaf 15 oktober kun je met al je vragen op één e-mailadres (info@brugge.be) en één telefoonnummer (050 44 8000) terecht.

Naast de vlotte bereikbaarheid, zijn ook de ruimte openingstijden een troef. Op woensdag en donderdag ben je welkom tot 20u.

Heel wat diensten zijn online beschikbaar. Een overzicht van de beschikbare online aanvragen bevindt zich op de website, die vanaf begin oktober in een nieuw jasje zit.

Welke diensten bevinden zich in het huis van de Bruggeling? Alle Brugse balies krijgen hun vaste stek in het Huis van de Bruggeling. Alle ‘huidige’ balies sluiten definitief en worden onbereikbaar vanaf 15 oktober. Er zijn echter drie uitzonderingen:
• De zittingen van het College van Burgemeester & Schepenen en de Gemeenteraad, de officiële ontvangsten, huwelijksvoltrekkingen … behouden hun stek in het Stadhuis.
• De balies die verbonden zijn aan een welbepaalde locatie zoals een zwembad, musea, uitleendienst, bibliotheek ... verhuizen niet.
• De balies van alle gemeenteafdelingen, de balie van Cultuurcentrum Brugge (ticketing), de In&Uit-balies en toeristische infopunten blijven bereikbaar.

Openingsfeest
De opening van het Huis van de Bruggeling op 15 oktober zal gepaard gaan met een heus openingsfeest. Binnenkort volgt hierover meer nieuws. Noteer deze datum alvast in de agenda.