Het onderzoek van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) naar Electrabel zal de fiscus niets opleveren, zo meldt De Tijd. De BBI eiste dat Electrabel op een extra winst van 500 miljoen euro belastingen zou betalen maar die weigert dat, door gebruik te maken van nog openstaande belastingaftrekken.

Toen de BBI het onderzoek naar Electrabel startte op basis van een rapport van energiewaakhond CREG, was John Crombez staatssecretaris voor Fraudebestrijding. “Het dossier was klaar toen ik in september 2014 opstapte uit de ontslagnemende regering-Di Rupo. De BBI ontdekte dat 500 miljoen euro van Electrabel in 2012 onrechtmatig werd doorgesluisd naar het moederbedrijf in Frankrijk. Op dat geld werden geen belastingen betaald in ons land.”

“Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) moet nu de nodige stappen nemen zodat het energiebedrijf alsnog een sanctie krijgt”, gaat John Crombez verder. “Hij moet ook het gesprek aangaan met de Fransen om ervoor te zorgen dat deze praktijken in de toekomst niet meer kunnen gebeuren”, aldus John Crombez.