Met de voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) vrijdag, valoriseerde de Vlaamse regering het Mechelse coalitieakkoord. Deze bestuursperiode zullen elk jaar gemiddeld tweehonderd nieuwe woningen worden bijgebouwd.' Dat maakte het stadsbestuur gisteren bekend. In Stuivenberg en Spreeuwenhoek-Venne komen wel een pak minder woningen dan aanvankelijk gepland, terwijl Beaulieu in tegenstelling tot sommige eerdere berichten wel degelijk zal worden ontwikkeld.

Het GRUP zal over ongeveer een jaar - wanneer het zal zijn goedgekeurd - van Stuivenberg, Kantvelde en Geerdegem stedelijk woongebied maken. Spreeuwenhoek-Venne in Muizen werd niet weerhouden in het plan. De stad zal de ontwikkeling van het gebied zelf organiseren. 'In Stuivenberg en Spreeuwenhoek-Venne worden maximum 250 bouwkavels van gemiddeld 600 vierkante meter ontwikkeld, die aansluiten op de bestaande bebouwing. De restruimte wordt definitief ingevuld als open ruimte: speelbos, natuur, zachte recreatie en landbouw. Het bos van Loos wordt bewaard en uitgebreid', licht eerste schepen Caroline Gennez (SP.A) toe. Eerder was altijd sprake van meer dan het dubbele aantal woningen.

Outlaws

Ook Beaulieu zal worden aangesneden. Vrijdag beweerde oppositiekartel CD&V/N-VA nog dat het de site aan de Battelsesteenweg had 'gered'. ´Nochtans zegt het GRUP enkel dat het gebied tussen de sociale woonwijk BethaniÎnpolder en het park - op onze vraag - helemaal groen wordt ingekleurd. Het is de ambitie van dit bestuur om in het parkgebied veertig woningen te bouwen rondom de dreef', zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Karel Geys (SP.A). Motorclub Outlaws, die er zijn lokalen heeft, ziet de plannen niet zitten.

buurtbewoners

´Ook veel bewoners zijn niet met de plannen gediend. We zullen zien wat we kunnen doen. Indien we moeten vertrekken, dan zal er niets anders opzitten dan ons een stek te zoeken in de binnenstad', zegt Daniël Serneels.

Mechelen wil deze bestuursperiode elk jaar gemiddeld tweehonderd woningen bouwen. Op Guldendal komen er 63, op Bonduelle 185 en op Panenhof 275. Een RUP is in opmaak voor Populierendreef. Daar komen 60 woningen.