Elk kind telt: sp.a kiest resoluut voor kansen voor alle kinderen #GOLEFT #nieuwsocialisme

In tijden van toenemende diversiteit en ongelijkheid onder kinderen, wil sp.a alle kinderen een gelijke start geven. Daarom is op GO LEFT, ons festival over nieuw socialisme, een actieplan goedgekeurd om kinderen al van op heel jonge leeftijd alle kansen op een goede ontwikkeling te geven. 

De eerste levensjaren zijn daarin cruciaal. De achterstand die kinderen hier oplopen, maken ze heel moeilijk nog goed in de rest van hun leven. Om die trend radicaal om te keren wil sp.a ervoor zorgen dat alle kinderen zo vroeg mogelijk minstens op regelmatige basis naar de kinderopvang gaan en aanwezig zijn in de kleuterklas. Want het is daar dat ze samen met andere kinderen leren spelen, waar ze leren van oudere kinderen en van begeleiders en kleuteronderwijzers. 

Dat betekent concreet:

  1. Om elk kind perspectief te geven op een optimale ontwikkeling en een goed leven, garanderen we een betaalbare plek in een kwaliteitsvolle kinderopvang voor elk kind.

  2. Voor elk kind voorzien we één dag per week gratis en kwaliteitsvolle  kinderopvang vanaf het eerste levensjaar en twee dagen per week gratis en kwaliteitsvolle kinderopvang vanaf het tweede levensjaar 

  3. Elk kind gaat vanaf het derde levensjaar verplicht drie dagen per week naar de kleuterklas

  4. We verlagen de leeftijd voor de leerplicht naar 3 jaar

De volledige tekst van de goedgekeurde resolutie kan u hieronder vinden als PDF-document.