Sp.a is tevreden dat de Vlaamse regering het Wapenhandeldecreet aanscherpt en de mogelijkheid creëert om een tijdelijk embargo in te stellen tegen een bepaald land. "Dit had kunnen voorkomen dat er afgelopen zomer onderdelen van wapens werden uitgevoerd naar Saoedie-Arabië", zegt Vlaams parlementslid Tine Soens.

Voorstel sp.a voor wapenembargo werd dit jaar nog weggestemd. Bourgeois heeft eindelijk door dat wapenembargo voor bepaalde landen moet kunnen.

De Vlaamse regering verstrengt het Wapenhandeldecreet en laat voortaan ook wapens controleren die enkel door ons land worden vervoerd. Zo kan effectiever worden opgetreden tegen illegale wapentransporten, was vrijdag te horen na afloop van de Ministerraad. Daarnaast kan de regering voortaan onder meer een tijdelijk wapenembargo voor een bepaald land invoeren, ook als de VN of de EU dat niet doen. "Met sp.a pleiten wij daar al meer dan een jaar voor", reageert de partij. "Ons voorstel werd begin dit jaar door de meerderheid weggestemd. Het had dus al een jaar vroeger ingevoerd kunnen worden. Op die manier had de uitvoer van vizieren naar Saoedie-Arabië vermeden kunnen worden." De Vlaamse regering keurde afgelopen zomer de bewuste transactie goed, met een waarde van 179.300 euro. Wapenleveringen aan Saoedi-Arabië liggen politiek gevoelig: het land wordt beschouwd als een bakermat van het internationale terrorisme en bovendien is het in een omstreden militair conflict met buurland Jemen verwikkeld.

Verscheen eerder bij Belga