Sinds 2012 is het voortijdig wisselen van energieleverancier gratis voor gezinnen, zelfstandigen en kmo’s door de afschaffing van de verbrekingsvergoeding. Maar wat blijkt nu, energieleveranciers als Essent rekenen in de slotfactuur een extra forfait aan, vergelijkbaar met dat van een verbrekingsvergoeding. Deze extra kosten zijn illegaal en ontoelaatbaar, zegt Rob Beenders. Het kan niet dat energieleveranciers extra kosten aanrekenen op de slotfactuur bij het overstappen naar een andere leverancier, zeggen Rob Beenders en Inga Verhaert.

“Minister Turtelboom moet het VREG laten onderzoeken wat hier gebeurt en welke kosten de energieleveranciers hier precies doorrekenen. Met forse prijsstijgingen in het vooruitzicht zoals de verhoging van de BTW op de energiefactuur van 6% naar 21%, is het meer dan ooit nodig dat gezinnen vlot en kosteloos kunnen overschakelen naar de goedkoopste leverancier”, zegt Rob Beenders.

“Meer dan ooit loont het om in te zetten op groepsaankopen voor energie”, zegt Inga Verhaert. “Op die manier staan mensen sterker tegenover een energieleverancier en worden ze beschermd door de strenge voorwaarden in de overeenkomst.”