De Vlaamse regering en haar oneerlijke facturen. Na 2,5 jaar zou je denken dat er toch een lichtje gaat branden, daar op het Martelarenplein. Dat na het snoeien de Vlamingen eindelijk de nodige tools krijgen om te bloeien.

Bij zijn aanstelling in de Vlaamse regering beloofde minister van Energie Bart Tommelein alvast te bekijken hoe hij de negatieve effecten van het Vlaamse energiebeleid kon bijsturen, de fundamentele oneerlijkheid van de Turteltaks kon wegwerken. Klonk toen veelbelovend, maar vandaag - bijna 1 jaar na zijn aanstelling - is er maar weinig veranderd. Veel woorden, maar bitter weinig daden. De gevolgen zijn intussen meer dan tastbaar: zo is 1 op de 5 gezinnen in Vlaanderen energiearm. Niet toevallig zijn het vooral alleenstaanden en eenoudergezinnen - voor het grootste deel vrouwen - die het moeilijk hebben. Zij worden dan ook meer dan anderen getroffen door de tsunami aan prijsverhogingen op de stroomfactuur.

Vergis u niet, Bart Tommelein kan daar nochtans meteen en nu iets aan doen, in plaats van de zaken op zijn beloop te laten of erger nog, te beloven voor de camera ”dat hij er werkelijk alles aan zal doen om de factuur weer eerlijker te maken”.

Zo kan hij zijn federale collega-ministers van Open Vld bijvoorbeeld aanzetten om de btw op elektriciteit weer naar 6% te brengen en één van de eerste beslissingen van deze regering (21%) ongedaan te maken. En zo kan hij ook het budgettaire overschot - dat hij als bevoegd minister van de Vlaamse Begroting beweert te hebben - aanwenden om de Turteltaks te verlagen. Met die 150 miljoen kan de jaarlijkse stroomfactuur van alle Vlaamse gezinnen met 55 euro (!) naar omlaag. 55 euro, dat is geen peulschil als je weet dat de stroomfactuur voor een gemiddeld gezin met meer dan 500 euro is gestegen. Het lijkt wel dat bij elke aankondiging van de minister om de factuur te verlagen, precies het omgekeerde gebeurt.

Taks, taks, taks. Was elektriciteit - dixit Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten - geen basisbehoefte? Ik vraag me stilaan af hoe deze regering in de toekomst zal omspringen met alles wat géén basisbehoefte is? Tommeleins enige concrete antwoord op de onrustwekkende berichten over de stijgende energiefactuur, is al enkele weken dezelfde: de realisatie van zijn energie-armoedeplan. Het is de wereld op zijn kop. Eerst de facturen exponentieel doen stijgen om daarna… een plan op te stellen om ze weer te doen dalen. Vandaag zijn we halverwege de rit van deze Vlaamse regering. De 75.000 gezinnen in Vlaanderen die hun woning niet naar behoren kunnen verwarmen, kijken alvast reikhalzend uit naar de uitvoering van dat plan. Hopelijk hoeven ze daarvoor niet te wachten tot 2019, wanneer deze factuurregering de rit heeft uitgereden. Als je nu al kunt ingrijpen om zoveel Vlamingen vooruit te helpen, waarom zou je dat dan laten?

Rob Beenders