http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-dendermonde/energiepremie-voor-verhuurders-a3038020/ 

Energiepremie voor verhuurders

Het stadsbestuur van Dendermonde lanceert ook een energiepremie voor verhuurders. Dat kadert binnen inspanningen van de stad om energiearmoede te bestrijden.

Inwoners van Dendermonde kunnen al langer een renteloze energielening aanvragen als ze energiebesparende ingrepen en verbouwingswerken aan hun woning willen uitvoeren.

"Maar we stelden vast dat de specifieke doelgroep van kansarmen hiermee niet bereikt wordt", zegt schepen Niels Tas (sp.a). "Vaak zijn zij huurders van een woning, zodat ze zo'n ingrepen niet zelf doen. Daarom proberen we nu met een nieuw initiatief ook verhuurders warm te maken inspanningen te leveren om energiezuinige ingrepen uit te voeren. Uiteindelijk helpt dat de huurders om energie te besparen."

Verhuurders kunnen onder bepaalde voorwaarden genieten van een bijkomende premie van 250 euro voor energiezuinige werken die minstens 1.000 euro kosten. Onder andere dakisolatie, zonnepanelen, hoogrendementsbeglazing, zuinige verwarmingsinstallatie, zonneboiler en muur- en vloerisolatie komen in aanmerking. De verhuurder moet beschikken over een geregistreerd huurcontract van maximum 580 euro per maand.

De stad Dendermonde betaalt nu jaarlijks zo'n 130.000 euro aan premies voor energievriendelijke maatregelen die inwoners nemen. "We hopen nu dat ook verhuurders hierbij aansluiten", zegt Tas. "Nu kunnen ze dit nog vrijblijvend en van de premie genieten. Tegen 2020 moeten ze verplicht met dakisolatie in orde zijn. Is dat niet het geval, mag de woning niet meer op de huurmarkt aangeboden worden."