Energiezuinige verlichting in park Blauwe Poort

De dolomietpaden in de Albert Caullet- en Jozef Speybroeckwandeling kregen vorige zomer een grondige onderhoudsbeurt . In het voorjaar van 2017 renoveert de stad ook de dolomietpaden in het park Blauwe Poort. De stad laat vooraf eerst de openbare verlichting langs het pad vervangen door energiezuinige ledverlichting (raming kostprijs € 46.875). 

De openbare verlichting in het park de Blauwe Poort is verouderd en aan vervanging toe. De stad vervangt de 41 huidige verlichtingspunten door 31 Kio-ledtoestellen. Dit is hetzelfde type verlichting als op de Houtmarkt.

Axel Weydts, schepen van Openbare Werken: “We kiezen bewust voor dimbare ledverlichting. Dergelijke verlichtingspunten kunnen slim gedoofd of gedimd worden. Wat veel flexibeler is dan de oude openbare verlichting, die we niet kunnen sturen. We werken nu samen met Eandis aan een plan om op termijn alle lichtpunten in onze stad over te schakelen naar dimbare ledverlichting. Zo blijven we comfort bieden met verlichte straten, maar reduceren we onze CO2 uitstoot toch aanzienlijk.”

Ledverlichting: minder CO2 uitstoot

Het park zal even goed verlicht zijn maar met minder toestellen. Ledverlichting verbruikt bovendien 30% minder energie dan de klassieke verlichting. De stad bespaart dus twee keer: op de investering én op de verbruiksfactuur. Door het lager energieverbruik stoten we jaarlijks 1,32 ton minder CO2 uit.

Dimfunctie: nóg minder CO2 uitstoot

De parkverlichting is sinds mei 2015 uit op weekdagen tussen 23 en 6 uur. In het weekend blijft de verlichting wel de hele nacht branden. Deze maatregelen zijn positief geëvalueerd en blijven gelden. De nieuwe ledverlichting heeft ook een dimfunctie. De stad zal de parkverlichting in het weekend dimmen met 50% tussen 23u en 5u. Ook dit zorgt voor minder CO2 uitstoot.

Bert Herrewyn, schepen van Leefmilieu: “Met de verschillende investeringen wordt het park Blauwe Poort opnieuw een aangename groene verblijfsplek voor jong en oud. Dit verhoogt de levenskwaliteit van onze stad.”

 Meer info:

 Axel Weydts, schepen van Mobiliteit, 0479 29 93 40
 Bert Herrewyn, schepen van Klimaat, 0496 25 81 54