Uit een eerder onderzoeksrapport bleek dat er wel degelijk Belgische banden bestaan met illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse Gebieden. Met de resolutie wil Tine Soens vanuit Vlaanderen een signaal geven dat Vlaanderen weigert mee te werken aan de bezetting van de Palestijnse Gebieden, die nu bijna 50 jaar duurt.

In de eerste plaats gaat het om bedrijven die producten invoeren van Israëlische bedrijven die werkzaam zijn op de Westelijke Jordaanoever. Onlangs kwam ook aan het licht dat de UGent en de KU Leuven via Europese onderzoeksprojecten samenwerken met Israëlische entiteiten die verbonden zijn met de nederzettingenpolitiek of zelfs duidelijke banden hebben met de Israëlische militaire industrie. Tine Soens kaartte dit ook aan bij de minister van Onderwijs.

Een tijdje geleden bleek ook dat Brussels Airlines op bepaalde vluchten een dessert aanbood dat was geproduceerd in de bezette gebieden. Na een klacht van een passagier werd dat dessert van het menu gehaald, maar onder druk van de Israëlische lobby wordt het ondertussen wel weer aangeboden.

Sp.a is ervan overtuigd dat Vlaanderen niet mag meewerken aan de verdere bezetting van de Palestijnse Gebieden door Israël. De bijna 500.000 kolonisten die zich illegaal gevestigd hebben op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem hebben een nefaste invloed op de levensomstandigheden van de Palestijnen, zoals bijvoorbeeld het gedwongen verplaatsen van Palestijnse gemeenschappen, het ontnemen van de toegang tot natuurlijke rijkdommen een een de facto annexatie van Palestijns land.

Het voorstel van resolutie waarbij het krachtig veroordelen van de illegale nederzettingen ook omgezet wordt in daden werd weggestemd door de meerderheidspartijen NVA, CD&V en Open VLD. Tine Soens betreurt hun hypocrisie.

Het volledige verslag van de bespreking van het voorstel van resolutie is hier terug te vinden.