Op 16 februari 2017 treedt in Brugge het nieuwe parkeerplan in werking. Met dit nieuwe parkeerplan wil de stad de parkeerdruk verminderen. Bedoeling is een verkeersleefbare en verkeersveilige stad waar iedereen zich veilig en vlot kan voortbewegen. De reacties op de ruime communicatie van de laatste weken (o.a. infoblad BiS, website, bewonersbrieven …) hebben ons veel bijgeleerd. Om tegemoet te komen aan terechte opmerkingen, brengen we vier nuanceringen aan.

1.   Werkenden in de binnenstad: werktarief bovengronds parkeren 3 euro per dag

Aangezien er niet altijd op korte termijn een alternatief aanwezig is, beperken we de kostprijs voor bovengronds parkeren voor werkenden in de binnenstad tot drie euro per dag. Dit geeft velen enige ademruimte om een alternatief te zoeken. Dit voordeeltarief kan aangevraagd worden in de Parkeerwinkel in het Huis van de Bruggeling.

Wie in de binnenstad werkt, kan de wagen uiteraard ook steeds parkeren in de gratis randparkings op wandelafstand van de stad of in de park & ride parkings. Van daaruit kun je met het openbaar vervoer of de fiets je traject verderzetten. Aan de diverse randparkings kun je een fietskluis huren, en aan het station kan je Blue Bikes ontlenen. Zo kan je vlot per fiets naar de binnenstad. Je kunt je wagen ook parkeren in bepaalde publieke parkings waar je een werknemersabonnement kunt aankopen.

 

2.   Werkenden blauwe zone stadsrand

Werkenden die tewerkgesteld zijn in de blauwe zone in de stadsrand kunnen een gratis digitale parkeervergunning aanvragen voor de zone waar ze tewerkgesteld zijn.

 

3.   Bezoekerscodes: van 30 naar 90 per wooneenheid per jaar

Een bewoner van de binnenstad, wiens vrienden of familie op bezoek komen, kan speciale bezoekerscodes aankopen tegen een voordelig tarief. Met de bezoekerscode kun je voor één euro vier uren bovengronds parkeren. Het aantal bezoekerscodes wordt opgetrokken van 30 naar 90 per wooneenheid per jaar.

 

4.   Maximaal aantal digitale parkeervergunningen: van 3 naar 4.

Het maximaal aantal digitale parkeervergunningen wordt opgetrokken van drie naar vier. De eerste twee zijn gratis en zijn onbeperkt geldig, voor een derde en vierde vergunning betaal je 150 euro per vergunning per jaar. Dit is vooral bedoeld voor tweeverdieners met twee werkende kinderen die thuis wonen.

De digitale parkeervergunning vervangt het papieren bewonersvignet . De huidige bewonersvignetten van de bewoners in de binnenstad worden automatisch omgezet naar een digitale parkeervergunning. Bewoners van de binnenstad of rand die vandaag nog geen parkeervignet hebben, kregen eerder deze maand een brief met de nodige uitleg over de aanvraag. Om een nieuwe digitale parkeervergunning aan te vragen moet je voortaan alleen je nummerplaat doorgeven. Dit kan online sinds 15 december 2016 via www.brugge.be/parkeren met een eID kaartlezer of in de Parkeerwinkel van het Huis van de Bruggeling.