sp.a haalt op nieuwjaarsreceptie uit naar 'asociale' interim-regering. Met welgeteld één nieuwe maatregel, de uitbreiding van het stookoliefonds, is de voorlopige balans van de interim-regering Verhofstadt III volgens de sp.a wel heel erg mager. Dat de staatskas allesbehalve uitpuilt, is volgens voorzitster Caroline Gennez geen verzachtende omstandigheid.

Geen enkele partij die 2008 gretiger verwelkomt dan de sp.a. De socialisten hebben er een rampjaar op zitten, en willen dat zo snel mogelijk uitwissen. De schizofrene situatie waarin ze zich bevinden, in de oppositie tegen zusterpartij PS, wel in het Octopusoverleg, (heel) misschien in een definitieve regering, maakt zo'n tabula rasa er niet simpeler op.

 

Voorzitster Gennez speelde een thuismatch in de gezellig volle Oude Mechelse Vleeshalle. Toch oogstte ze met haar speech niet overdreven veel applaus. Het was dan ook een eeuwigheid geleden dat de sp.a-militanten op een nieuwsjaarsreceptie nog eens onthaald werden op oppositietaal. Afkicken van de macht gaat de ene socialist al wat beter af dan de andere.

"Van komisch naar tragikomisch naar alleen nog maar tragisch." Zo vatte Gennez de afgelopen "232 dagen van politiek non-bestuur" samen. "De noodregering had tien programmapunten. Tien dringende problemen die zo snel mogelijk opgelost moesten worden. Na ruim een derde van haar termijn heeft de regering welgeteld één nieuwe maatregel genomen: de uitbreiding van het stookoliefonds. Een voorstel van de socialisten dan nog."

Dat er geen geld is voor sociale maatregelen is volgens Gennez onzin. "Er is altijd geld. Het hangt er alleen maar van af waar de prioriteiten van de regering liggen. Als er geen sociale maatregelen komen, is dat niet omdat er geen geld is, maar omdat er geen interesse voor is." Dat de PS wel in de interim-regering zit, op niet onbelangrijke domeinen, maakt voor de sp.a weinig verschil. Niet één keer viel de naam van de zusterpartij. De spreidstand binnen de socialistische familie werd netjes opgelost door de PS gewoon te negeren.

Gennez nam het op voor de stakende werknemers van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven. " Het kan niet dat de arbeiders daar niet eens de tijd hebben om hun neus te snuiten omdat de band te snel draait. Als zij de alarmbel luiden, moeten wij dat signaal als socialisten horen. Van de Open Vld moeten de werknemers niets verwachten, Bart Somers maakt zich alleen maar zorgen om de concurrentiepositie van de werkgevers. Etienne Schouppe heeft nog maar een week geleden ontdekt dat er zoiets bestaat als armoede. Nu goed, ik ben al blij dat CD&V eindelijk heeft begrepen dat je niet elk probleem kunt herleiden tot het communautaire."

De sp.a legt de bal dan ook expliciet in het kamp van CD&V. "Van Groen! en Spirit weten we dat ze mee aan de sociale kar trekken. Schouppe en CD&V moeten nu maar bewijzen dat het hen menens is met hun sociale bekommernis. Dat ze de sociale agenda nu ook maar eens beginnen te verdedigen op de regeringsbanken."

Om de partij weer op de rails te krijgen na de langgerekte mokerslag die 2007 was, wil Gennez vooral uitgaan van de eigen sterkte. "We moeten ons eigen verhaal vertellen en ons project aan niemand anders afmeten. Wie schrik heeft, krijgt slaag. We weten sinds vorig jaar hoe dat voelt, we willen het geen tweede keer meemaken."

Caroline Gennez: "Schouppe en CD&V moeten nu maar bewijzen dat het hen menens is met hun sociale bekommernis".