Yasmine Kherbache is tevreden dat de Vlaamse overheid erkent dat discriminatie op de werkvloer een probleem is, maar vreest dat een campagne met reclamespotjes en affiches weinig zoden aan de dijk zal zetten. ‘Sensibiliseren doen we al 25 jaar. Er is nood aan wetenschappelijke praktijktesten om discriminatie op te sporen en een diversiteitsbeleid in de ondernemingen om werkgevers en werknemers te leren omgaan met diversiteit.

Minister Muyters lanceerde vandaag met de sociale partners een campagne om mensen bewust te maken van kwetsende en discriminerende uitspraken op de werkvloer. “Allemaal goed en wel”, zegt Yasmine Kherbache. “Maar sensibilisering alleen is niet genoeg.  Oudere werkzoekenden hebben 39 procent minder kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatie.  En nergens in Europa hebben mensen met een niet-Europese achtergrond het zo moeilijk om aan een job te geraken als in Vlaanderen. Hoog tijd om dáár iets aan te doen.” Het is tijd voor wetenschappelijk ondersteunde praktijktests, zodat 50-plussers, mensen met een handicap of een migratie-achtergrond eindelijk evenveel kans maken bij een aanwerving.’

sp.a betreurt dat minister Muyters met zijn campagne wel lippendienst bewijst aan de strijd tegen discriminatie, maar tegelijk wel de diversiteitsplannen in de bedrijven afschafte. Ondertussen gaf de Vlaamse overheid deze zomer het slechtste voorbeeld ooit door de foto van een moslima te verwijderen bij de vacature voor een jurist. “De overheid zou het voorbeeld moeten geven, maar gaf het signaal dat mensen met een migratie-achtergrond niet welkom zijn voor een job bij de Vlaamse overheid. Met affiches en reclamespotjes op de radio maak je dat niet goed.”