Afgelopen academiejaar namen meer dan 5.600 studenten deel aan het Erasmusprogramma van de Europese Unie. Dat is een succes te noemen. Als we echter de cijfers erbij nemen van studenten uit kansengroepen, beursstudenten of studenten met een handicap bijvoorbeeld, dan kunnen we moeilijk spreken van een succes. Bij de beursstudenten vertrekt er amper 16% op buitenlandse ervaring, terwijl de Vlaamse overheid in het actieplan 'Brains on the move' vastgelegd heeft dat minstens 1/3e studenten uit een ondervertegenwoordigde groep zou moeten komen. 

Onder 'Brains on the move' zijn een aantal acties uitgevoerd om studenten uit kansengroepen te ondersteunen, zowel meer informatie en begeleiding voor die studenten als maatregelen om de financiële drempel voor hen weg te werken. Of al die acties effectief ervoor zorgen dat studenten uit kansengroepen meer op Erasmus of een andere internationale ervaring gaan, daarvoor is het wachten op cijfers die pas begin 2018 gegeven kunnen worden worden, zei minister Crevits. 

"Uit onderzoek blijkt dat een internationale ervaring voor elke student een meerwaarde kan betekenen. Financiële en andere drempels zouden studenten uit kansengroepen niet mogen tegenhouden. Zowel de overheid, als de universiteiten en hogescholen moeten blijvend inspanningen leveren om die drempels weg te werken."

Lees het volledige verslag hier na.