Erik Jehaes is 51 jaar. Hij werkt als adjudant bij de Luchtmacht. Sinds een paar jaar gehuwd met Danny.zaterdag 24 mei De foto's van Lieve Apers zijn prachtig, het jazz optreden in kunstencentrum Belgie gisterenavond ook. Het werd weer behoorlijk laat, onze goede vriend Bruno uit Toulouse was er ook en dan nemen we de tijd om wat bij te praten.

Na het ontbijt en de weekendkrant te hebben doorgenomen start ik aan de ossobuco. Danny doet de voorbereidingen, een pak werk alvorens de braadslede de oven in kan! Nu 3 uur wachten... en om de 30 minuten giet ik er wat kalfsfond over. Voorlopig ben ik de huisslaaf...

Als de oven zijn werk gedaan heeft gaan we nog lammelen voor het bureel bestellen en dan wat rusten alvorens onze vrienden aankomen. Ik hoop de ze het lekker vinden, op het menu:
Spumante en tapenade van tomaat,
Bresoala met granula Pandana en rucula als voorgerecht,
Ossobuco al Milanese en tagiatelle,
Tiramisu,
en een Argentijnse wijn.

vrijdag 23 mei

Vrijdag is mijn 4/5 dag, en dus lekker rustig.
Deze morgen naar de markt geweest om kilo's fruit en groenten te kopen. Nadien heb ik een verfrissende duik gaan nemen in het openluchtzwembad, brrr frisjes! De fietskilometers van gisteren spelen mij duidelijk parten...

Nadien ga ik langs mijn ouders, ze wonen gelukkig niet ver zodat ik kan de fiets kan nemen. Ik blijf ook even kletsen bij vrienden die op het plein wonen en er een bloemenwinkel hebben.
Het is intertussen al middag voorbij wanneer ik de krant begin te lezen. Wat is onthoud is dat de hulpverleners na de cycloon in Myanmar eindelijk het land in mogen, wat een geluk voor de slachtoffrers!
Obama is dan weer poeslief voor Hilary en dat kan er op wijzen dat hij haar als runnigmate zou kunnen vragen, volgens de verslaggever dan toch... Zouden ze dan toch eindelijk opnieuw voor rede vatbaar zijn geworden?

Morgen krijgen we bezoek van vrienden en dat is de ideale gelegenheid om mijn Italiaanse kookkunsten te tonen!
Ik heb mij moeten haasten om de afspraak met mijn vriend te halen. We gaan shoppen in Hasselt. Vrijdag is het minder druk dan zaterdag en dat is aangenamer. Ik ben op zoek naar gemakkelijke schoenen/sandalen om naar Bali en Lombok te trekken deze zomer. Winkel in winkel uit zonder resultaat, dan maar iets drinken op een terrasje, het is er het weer voor.
We besluiten om in de stad te blijven en iets te eten en rechtstreeks naar een vernissage te gaan in zaal België. Een vriendin van ons zal er met nog andere fotografen haar kunsten tonen. Het belooft weer laat te worden...

donderdag 22 mei
Met een paar vrienden gaan we fietsen in Katarakt-land, de fruitstreek in Zuid-Limburg. We vertrekken in Hasselt, fietsen langs Alken en Wellen, naar Borgloon, waar we een afspraak hebben. Op de markt genieten we van een koffie en nadien bezoeken we de winnaar van de Monumentenstrijd: De Stroopfabriek. Vandaar kunnen we de oude als fietsroute ingerichte spoorwegbedding op.

Wat een rust om geen auto's langs je te hebben. We stoppen even aan het Mariënlof - een Cisterciensenklooster -  om er een kijkje nemen. Het is hier flink heuvelachtig, ik ben blij dat ik soms even van de fiets kan om te pauzeren.

Onze volgende halte is Jesseren, een deelgemeente van Borgloon met geen 800 inwoners, waar we het oude station richting Zammelen, deelgemeente Kortessem, trekken. Een echte kuitenbijter tot boven om dan de benen strekken in de beemd. (die ligt natuurlijk beneden in het dal, te voet daarnaartoe, we zoeken het wel een beetje zelf hé!) Ongelooflijk prachtig, een echte aanrader!
Met wat geluk zie je er ijvogels, dassen en nog veel meer.

Voor de dassen moet je wel 's morgens of 's avonds gaan en heel stil ergens zitten spotten. Ik heb ooit het geluk gehad een hele familie dassen te zien en ik kan je verzekeren dat het een onvergetelijke ervaring is! Na de prachtige beemdwandeling gaan we richting de oude burcht van Kolmont. Er is alleen een ruïne overgebleven na een strijd tussen de Graven van Loon en de Prinsbisschop van Luik...

Een eindje verder aan het oude station van Piringen, deelgemeente Tongeren, keren we terug richting Jesseren en Borgloon via de verharde spoorwegbedding. Daar nemen we de tijd om iets te eten en wat te rusten in Borgloon. Enkele kilometers verderop neem ik afscheid van mijn fietsmaten, ze gaan terug richting Sint-Truiden. Ik passeer nog de heuveltoppen met een prachtig zicht op Genk, Beringen met de oude mijnterriels, de TT-torens van Hasselt en natuurlijk de rest van Limburg.
In Hasselt aangekomen besluit ik nog even naar de stoet van Equisa te gaan kijken, met schepen Rob Beenders en Hilde Claes op kop komt dat zeker goed. Eindelijk thuis na zowat 80 kilometer...

woensdag 21 mei
Met dit mooie weer heb ik wijselijk enkele dagen verlof genomen...Heerlijk. Tja, voor Ishtar is het iets minder genieten, ze hebben de finale niet gehaald, de kalkoen van Ierland evenmin. Handig, dat bespaart me zaterdag een televisie-avond.

Restaurant EXQUISA van 'Mijn Restaurant' (VTM) doet het dan toch beter dan onze Belgische muzikale inzending. Net een nieuwsbrief van de Hasselse deelnemers gekregen, morgen organiseren de meisjes van Exquisa een promostoet. Normaal gezien moeten ze dit op eigen houtje doen maar het Limburggevoel laait weer hoog op en zowat alle gemeenten dragen hun steentje bij.

Vanochtend nog het ochtendnieuws meegepikt en voor de zoveelste keer gaat het over Clinton en Obama die over de straat rollen. McCain wordt slapend rijk. In de namiddag nog even gaan zwemmen. Wederom een kilometertje. Nadien nog wat nagepraat met de andere waterratten. Alvorens aan het avondeten te beginnen pik ik nog de laatste zonnestralen mee vanuit mijn strandstoel.

's Avonds spreken we opnieuw af in vzw Kattendans. We overleggen over de menu voor de Marokkaanse avond op 14 juni. Hierbij de primeur! We starten met Harira soep het voorgerecht wordt een frisse Marokaanse Gazpachosalade en als afsluiter sinaasappel met kaneel en een bolletje ijs.

Voor de lekkerbekken onder ons geef ik graag het nog het recept voor de heerlijke salade mee:

Marokkanse gazpachosalade (voor 4 personen: 2 komkommers, 5 tomaten, 1/2 bussel koriander, 1 citroen, 1 eetlepel tijm, 3 eetlepels soyaolie, een mepsunt zout en snuifje peper.
1. Halveer de komkommers, neem de zaden eruit en hak fijn.
2. Onvel en ontpit tomaten en hak fijn.
3. Hak het korianderblad fijn en meng met de tomaat en komkommer.Voeg het sap van de citroen, kruiden en olie toe.
4. Schep goed om en laat ijskoud worden.

(Dit slaatje smaakt heerlijk met gevulde kip)

dinsdag 20 mei
Net zoals maandag wacht er mij een flinke brok administratief werk. We zijn intussen begonnen aan een update van het schoolreglement. Een tweetal weken intensief werken.

Het eindresultaat wordt een lijvig document, opgesteld in het Frans en het Nederlands en conform de decreten van beide gewesten alsook het militaire. Zo'n afgewerkt document noemt men het 0-gedeelte - een overkoepelend reglement - en is van kracht in alle andere scholen. Elke school heeft dan dan nog een eigen reglement dat ondergschikt is aan het 0-gedeelte. Er komen nog een heleboel extra regels bij kijken maar ik bespaar de lezers dit kluwen.

Mens sana in corpore sano. Na een dagje denk- en redactiewerk ben ik toe aan een sportieve uitlaatklep. Anderhalve kilometer (ja hoor) zwemmen is voor mij de ideale manier om een werkdag achter me te laten. Nadien spreken we met enkele vrienden af om de eerste halve finale van Eurosong 2008 op televisie te volgen. Zal Ishtar ons land op de Eurosong-kaart kunnen plaatsen?

maandag 19 mei
Maandagochtend start ik met een tussenstop in de kazerne Campus Saffraanberg op mijn weg richting Brussel. Mijn collega Marina heeft mij net gebriefd over het palmares dat klaar is en dat ze reeds op CD-rom heeft gezet. De onthaalbrochures bestemd voor de nieuwe kandidaten onderofficieren zijn eveneens afgewerkt en moeten naar het selectiecentrum in Neder-Over-Heembeek. De CD-rom, die moet dan weer naar de drukkerij in Evere, we kunnen aan de ronde van Brussel beginnen.

Rond het middaguur kom ik dan terug aan op Campus Saffraanberg waar we tijdens de lunchpauze even de benen strekken en 7 km gaan wandelen in de mooie Haspengouwse velden. Na deze wandeltocht start ik in de namiddag met het verzamelen van Namiddag nog wat info om morgen van start te kunnen gaan met de opmaak van het schoolregelement voor volgende jaar.

Na het avondeten de rest van De Morgen van het weekend en de Humo van vorige week gelezen.

zondag 18 mei
Vanochtend veel te laat opgestaan na een angename zaterdagavond. Ik ben gaan koken voor onze vzw Kattendans in Sint-Lambrechts-Herk. Met de opbrengst steunen wij allerlei projecten, o.a. de bouw van een schooltje in Mali, een weeshuis in Nepal, een tehuis voor ex-kindsoldaten in Congo enz.

Gisteren was het een succesvolle reis- en eetavond over Borneo met een 50-tal deelnemers. De volgende avond gaat door op 14 juni en zal als thema Marokko hebben.

Na de zware regenval van de afgelopen dagen ben ik zondagnamiddag de tuin ingedoken om de rozen te verzorgen. Tuinieren is één van mijn passies. We hebben maar een kleine stadstuin (8 x 13 m) maar wel eentje met wel 15 soorten hosta's, wilde geraniums, een vijgen- en olijfboom en een appelboom met een zelf geënte maretak. Dankzij het werk van de vogels zijn er dat ondertussen wel 10 geworden.

Na de inspanning volgt ontspanning. Met een paar vrienden trokken we in de namiddag naar een wijnproeverij bij Ad Bibendum in Sint-truiden. Heerlijke wereldwijnen geproefd... en gekocht natuurlijk. Afsluitend zijn we met de wijnproevers nog een hapje gaan eten in het laatste echte Spaans restaurant van Hasselt in de volksbuurt Runkst.