Essen zet volop in op veilige fietspaden, maar organiseert ook tal van acties om het fietsgebruik te stimuleren. Want, dat is niet alleen goed voor het milieu, maar heeft ook een positieve invloed op de leefbaarheid en de verkeersdrukte in onze gemeente.  En… het helpt ook in het streven naar een gezondere gemeente.

Essen ondertekende het charter ‘Gezonde gemeente’.  Eén van de actiepunten daarin is het aanmoedigen van actieve verplaatsingen.   Daarnaast engageerde de gemeente zich met de ondertekening van het burgemeestersconvenant om in het kader van de klimaatdoelstellingen de CO²-uitstoot op haar grondgebied te verminderen.  Bijna 30 % van die uitstoot wordt in Essen veroorzaakt door het verkeer.  Het is dus goed om meer gebruik te maken van de fiets. Niet alleen voor ontspannende tochtjes tijdens het weekend, maar ook om te gaan winkelen of de kinderen van- en naar school te brengen. Of waarom niet de fiets gebruiken voor het woon-werkverkeer. Zeker nu met de fiets-o-strade.

Helmut Jaspers, schepen van leefmilieu en duurzaamheid (sp.a): “Een elektrische fiets kan een goed alternatief zijn voor de wagen. Een betrouwbare elektrische fiets of bakfiets neemt echter algauw een flinke hap uit het budget. Met deze groepsaankoop willen we de Essenaar niet alleen vele uren opzoekingswerk besparen, maar hen ook een elektrische fiets aanbieden aan een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Bovendien zorgen we ervoor dat de fiets kan besteld én onderhouden worden bij een lokale fietshandelaar”.

Hoe verloopt de groepsaankoop elektrische fietsen?

Eerst peilt IGEAN via haar website naar de interesse in elektrische fietsen. Vervolgens doet ze een prijsvraag bij een uitgebreide lijst van fietsmerken. Deze merken kunnen dan een offerte indienen op voorwaarde dat ze in elke deelnemende gemeente een fietshandel zoeken die de fietsen kan verdelen. Deze lokale fietshandel zal ook in staan voor het onderhoud van de fietsen. De uiteindelijke keuze van het merk en type fiets wordt gemaakt door een stuurgroep die bestaat uit inwoners.

Testmoment

“In het najaar komt er een testmoment waarop men de gekozen fietsen kan uitproberen. Van zodra het merk en type fiets gekozen kan men een bestelling plaatsen. Dit is mogelijk tot eind 2017. De levering van de fietsen voorziet IGEAN in het voorjaar van 2018”, aldus nog Helmut Jaspers.

Alle info en inschrijven kan via www.igean.be onder ‘milieu en veiligheid’.